Startpagina Melkvee

Melkveehouders tonen hun verduurzaming in feiten en cijfers

Weinig woorden worden deze jaren zoveel in de mond genomen als ‘duurzaamheid.’ Het concretiseren is evenwel geen makkelijke taak. De zuivelsector begon vier jaar geleden met het meten en registreren van de verduurzaming in de sector, van boer tot verwerking. Deze week werd een eerste evaluatie gemaakt.

Verduurzaming omdat de sector het zelf wil, maar ook omdat de klant ernaar vraagt. Dat zijn de twee grote motieven om aan de slag te gaan met het thema. In oktober 2013 werd de duurzaamheidsmonitor zuivel opgestart. Uniek is dat de gehele zuivelketen meedoet. Zo’n 8.000 Belgische melkveehouders (bijna allemaal dus) gaven via een checklist op welke initiatieven ze namen. Maar ook de melkophaling en de melkverwerking werden onder de loep genomen en verbeterd waar mogelijk. De presentatie vond plaats op hoeve ‘t Alkeveld in Zottegem op het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken