Startpagina Actueel

Cijfers waarop stikstofakkoord gebaseerd is, niet meer geloofwaardig na boerenactie in Antwerpen

Op vrijdag 18 augustus kwamen honderden landbouwers samen in Antwerpen om te protesteren tegen het stikstofdossier. Volgens FDF (Farmers Defence Force) hanteert de Vlaamse regering foutieve cijfers over de stikstofuitstoot van landbouw en wordt industrie bevoordeeld.

Leestijd : 4 min

Tijdens de actie namen verschillende sprekers het woord om in klare taal uit te leggen wat er allemaal mis gaat in de regering met het opstellen van een stikstofakkoord. Zo krijgt industrie voorrang op landbouw, wordt er onterecht op stikstof gefocust, en zijn de rekenmoddelen om de emissie-uitstoot van stallen te berekenen foutief.

Veel vragen bij cijfers

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied vroeg de voorbije jaren tot 2 keer toe de cijfers op die gebruikt werden omtrent emissies van landbouwbedrijven. Tot op heden hebben ze die nog niet ontvangen, zelfs niet na tussenkomst van hun advocaat Stijn Verbist. Dat is frappant, want die cijfers zouden wel openbaar moeten zijn. De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied stelt zich daarom ook serieuze vragen bij de correctheid daarvan.

Gunter Klaasen (Stuurgroep Turnhouts Vennengebied): “Men wil in onze regio zo veel mogelijk landbouwers ‘vrijwillig’ laten stoppen. Over de vergoedingen hiervoor, is men opnieuw zeer vaag. Wij moeten ook aangepaste bemesting toepassen op onze gronden, en zelfs ook nulbemesting. Als we aan ILVO en de intendant vragen wat het doel daarvan is, weten ze niet wat antwoorden. Wij weten ondertussen beter, en beseffen meer en meer dat landbouwgrond moet verdwijnen voor natuur. Zonder bemesting van onze gronden, worden die waardeloos voor het uitvoeren van landbouwactiviteiten, waardoor ze voor het Nationaal Park gebruikt kunnen worden, om hun aaneengesloten natuurkern te kunnen maken.”

“Ook de tool die de impactscore van bedrijven moet berekenen, werkt gewoonweg niet. Als je een uitstootpunt kiest om een meting uit te voeren, maken enkele meters al een wereld van verschil. We spreken dan over een verschil van enkele procenten, terwijl de landbouwer onder een uitstoot van 0,028% moet blijven. Dat is onhaalbaar. Er is totaal géén transparantie te verkrijgen over de exacte rekenwijze van die tool, wat ons doet vermoeden dat men zelf wil kunnen bepalen wat de uitkomst van een meting zal zijn.

Ook professor en chemicus Jaap Hanekamp verklaarde al eerder dat de rekentool volledig ongeschikt is voor datgene waarvoor men hem gebruikt. Om duidelijk te maken hoe zwak die tool wel is, stelde hij dat de rekentool niet in staat is te voorspellen dat het in juli of augustus gemiddeld warmer is dan in november!

De tool is vele malen onnauwkeuriger dan bijvoorbeeld een buienradar, terwijl die er ook vaak gigantisch naast zit. De impactscore tool is gewoonweg niet in staat om de stikstofdepositie te bepalen.”

Steun vanuit Nederland

Ook een aantal leden van de Nederlandse FDF hebben zich bij de actie aangesloten. Daar bestaat de Farmers Defence Force al langer, en heeft ze ook al hardere acties georganiseerd. Als er geen gehoor komt voor de verzuchtingen van de landbouwers, zou dat ook in Vlaanderen tot de mogelijkheden behoren, klinkt het.

Sieta van Keimpema, secretaris van Farmers Defence Force Nederland: "Sinds wanneer is de politiek erop gericht om delen van de samenleving uit te sluiten en hun rechten af te nemen? En dat gebeurt alleen maar op basis van aannames, zogenaamd ten gunste van 'de natuur'. We moeten samen blijven strijden, als landbouwers in heel Europa, tegen dit onrecht.

Samen voeren wij een strijd tegen politieke spelletjes, bedrog waarbij mensen hun rechten worden afgepakt, politieke fantasten die angst bij mensen in het hoofd proberen te rammen... Sinds wanneer neemt de politiek burgerrechten af van een deel van hun bevolking? En dat enkel op basis van aannames?

Gemiddeld elke 12 dagen ontneemt een boer zich het leven in Nederland. Dat zijn harde statistieken die ontstaan doordat de politiek ons in uitzichtloze situaties duwt. We worden afgeschilderd als milieuvervuilers, dierenbeulen, subsidieverslaafden, knoeiers met voedsel... alsof we geen deel van de samenleving zijn.

Is voedselproductie niet meer nodig? De bevolkingsaantallen nemen toe, terwijl vruchtbare grond razendsnel verdwijnt door de gevolgen van droogte, hitte en onderstromingen. Wij, de boeren van Europa, produceren voedsel, water en zuurstof. Wij zijn dé essentiële sector.”

Voedselvoorziening in gevaar

Directeur van MCC en DGZ, Benedikt Sas, noemt het huidige PAS-ontwerp een gedrocht. “Dat ontwerp is gebaseerd op foute gegevens die moedwillen gekozen zijn met achterliggende belangen. Het lijkt wel creationisme te zijn: de Vlaamse overheid laat rapporten uitwerken en geeft daarbij aan wat de gewenste uitkkomst is. Ook de depositiewaarden worden berekend met moddelen met foutmarges van meer dan 50 %. Er wordt met de vinger gewezen naar de landbouw, terwijl 95 % van de deposities afkomstig is van bronnen tot 250 km ver weg. Zou het viseren van landbouwbedrijven net naast natuurgebieden nog een andere reden kunnen hebben?

De gemiddelde boer is 57 jaar oud en met de onterechte en onrechtvaardige druk op de landbouw, vindt men geen jongeren meer voor opvolging. Vlaanderen offert zijn landbouw op voor de zware industrie en is te laf om dit publiekelijke toe te geven.

Minister Demir is een meester in demagogie en bespeelt het brede publiek om de landbouw in Vlaanderen onterecht aan te duiden als de bron van alle milieuproblematiek. hierdoor richt ze enorm veel imagoschade aan richting de Vlaamse landbouw en ligt ze aan de basis van veel onnodig leed in vele landbouwgezinnen.

Graag dus het huidige PAS ontwerp verticaal klasseren richting prullenmand, terug naar de tekentafel en zeer dringend werk maken van een herstelplan voor de landbouw in Vlaanderen mét eerherstel voor de Vlaamse boer. Volgend jaar zijn het verkiezingen en zal de rekening gepresenteerd worden”, aldus Sas.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken