Startpagina Vleesvee

Parket vraagt 80.000 euro boete voor dierenmishandeling in vroeger slachthuis Hasselt

De openbare aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank heeft dinsdag 5 september een geldboete van 80.000 euro gevraagd voor vleesproducent VanDrie België, die terechtstond voor dierenmishandeling in het vroeger slachthuis in Hasselt.

Leestijd : 2 min

De vzw Animal Rights stelde zich burgerlijke partij in de zaak over inbreuken op de dierenwelzijnswet. Er werd 5 jaar geleden een ruim 4 minuten durende video verspreid met fragmenten van de mishandeling van kalveren die geslacht werden.

Feiten van 2018

Animal Rights sprak van weerzinwekkende mishandelingen. Voor de strafvordering moest het openbaar ministerie rekening houden met de overschrijding van de redelijke termijn, want de feiten dateren van de periode van 29 juli tot 10 augustus 2018. Advocaat Anthony Godfroid vertegenwoordigde de vzw Animal Rights, waarvan algemeen directeur Susan Hartland in de rechtbank persoonlijk aanwezig was.

De verdediging met advocaat Luk Delbrouck meende dat de beelden onbetrouwbaar zijn en een inbreuk vormen op het recht op privacy. Er waren immers camera's op het bedrijfsterrein van het slachthuis geplaatst om de mishandeling op beeld vast te leggen. Daarnaast waren er interne bedrijfscamera's. Het Hasseltse slachthuis is in 2020 dicht gegaan.

Toch betrouwbare beelden

Op het videofragment, dat Animal Rights verspreidde, was te zien hoe kalveren met behulp van een elektrische prikkelaar shocks kregen en waarbij kalveren aan hun staart en oren getrokken werden. Met een stok werd een kalf onder de staart, een gevoelige plek, gepord. Een kalf werd natgespoten, waarna een elektroshock volgde.

"Dierenwelzijn is intussen toch al stevig verankerd in Europa en ik meen dat dierenwelzijn hier primeert op het recht op privacy," aldus de aanklager. Volgens het parket heeft onderzoek door de federale gerechtelijke politie aangetoond dat de beelden niet gemanipuleerd zijn en dus wel degelijk betrouwbaar zijn. Het vonnis volgt op 3 oktober.

Leidinggevenden erkennen

Advocaat Godfroid meende dat de beelden voor de rechtbank wel bruikbaar zijn om tot een veroordeling te komen. "De inbreuken op de dierenwelzijnswet zijn flagrant. De feiten zijn niet te ontkennen. Leidinggevenden gaven uiteindelijk toe dat het onaanvaardbaar is wat er te zien is," aldus Godfroid. Advocaat Luk Delbrouck vroeg in hoofdorde de vrijspraak wegens onwettig bewijs en ondergeschikt een milde toepassing van de strafwet, als de rechtbank de beelden effectief bij het dossier houdt. "VanDrie is bovendien al gestraft omdat de videobeelden door Animal Rights via verschillende kanalen verspreid zijn en waarbij de firmanaam duidelijk vermeld was," aldus raadsman Delbrouck.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken