Startpagina Maïs

Check al eens de afrijping van de vroegste maïspercelen

Op 31 augustus werden er opnieuw stalen genomen in kader van het ‘LCV-netwerk schatting oogstdatum’.

Leestijd : 2 min

Na een eerste staalname door de partners van het netwerk Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) op 24 augustus werd de week nadien opnieuw – op 9 locaties verspreid over Vlaanderen – de droge stof bij de volgende rassen bepaald: LG31206 (zeer vroeg), Benedictio (vroeg), SY Glorius (half vroeg) en P8888 (half laat) (zie tabel).

35-3410-LCV-web

In Westerlo en Geel werd er respectievelijk bij LG31206 en Benedictio een drogestofpercentage hoger dan 30% gemeten. Op de locatie Meeuwen werd er voor beide rassen een waarde van ongeveer 29,5% gemeten. De hoogste waarden van ongeveer 27,5% voor de late(re) rassen SY Glorius en P8888 werden gemeten in de Limburgse locaties Meeuwen en Tongeren.

Beperkte stijging drogestofgehalte

Gemiddeld genomen was er een zeer beperkte stijging van 0,8% van het drogestofgehalte. De neerslag (ca. 30-35 l) van de week tussen 24 en 31 augustus zit hier voor veel tussen. De eerste week van september is echter een zomerse week met dagtemperaturen van meer dan 25 °C. De curve lijkt die van 2019 en/of 2020 te volgen (zie figuur). Die jaren kregen we rond deze tijd ook zomers weer. Het drogestofgehalte steeg toen met 5% en meer.

Figuur 1: Evolutie van het gemiddelde drogestofgehalte van alle metingen in het netwerk tijdens de afgelopen jaren (de cijfers in de grafiek geven het aantal metingen weer).
Figuur 1: Evolutie van het gemiddelde drogestofgehalte van alle metingen in het netwerk tijdens de afgelopen jaren (de cijfers in de grafiek geven het aantal metingen weer). - Bron: LCV

Op basis van deze ervaringen mag men verwachten dat tussen 10 en 15 september de eerste maïs een drogestofpercentage van 34-35% bereikt en oogstklaar is.

Het is raadzaam om percelen met vroege rassen en/of tijdige zaai al een keer te gaan bekijken. LCV biedt op de website ook een informatieblad aan om de inschatting van de afrijping te maken.

Voor LCV : Gert Van de Ven, An Schellekens (Hooibeekhoeve)

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken