Startpagina Fruit

Plantentuin Meise op zoek naar wilde bananensoorten om resistenties tegen te gaan

Wetenschappers van Plantentuin Meise zijn twee weken op expeditie naar het noorden van Australië om er op zoek te gaan naar wilde bananensoorten. Doel is om de genetische diversiteit van de soorten in kaart te brengen, om uiteindelijk de eetbanaan, die op dit moment sterk onder druk staat, meer resistent te maken tegen ziektes.

De Cavendish-banaan, de bananensoort die bij ons het meest wordt gegeten, heeft de laatste decennia problemen gekend door opkomende ziektes. De soort wordt onder meer getroffen door de fusarium-schimmel en het Banana-Bunchy-Top-virus (BBTV). "Omdat Cavendish-bananen in monoculturen geteeld worden, zijn plantages heel gevoelig aan schimmels en virussen", vertelt Koen Es, plantkundige bij Plantentuin Meise. "Ze hebben ook geen zaden, dus moeten ze vegetatief gekweekt worden: elke banaan op een plantage is dus een kloon van elkaar. Als er dan een schimmel de plantage binnendringt, is het vaak...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Meer artikelen bekijken