VITO brengt wereldwijd gedetailleerd landbouw in kaart
Het Belgische VITO Remote Sensing, al jaren een wereldspeler in het gebruik van satellietbeelden voor globale landbouwmonitoring, brengt in opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) met het nieuwe WorldCereal-systeem alle landbouwvelden van onze planeet in kaart. WorldCereal is daarmee een gamechanger voor het opvolgen van voedselveiligheid.

WorldCereal is een innovatief en dynamisch systeem dat ontwikkeld is door een internationaal team, geleid door VITO. WorldCereal levert de allereerste satelliet-gebaseerde graan- en maïskaarten op globale schaal en in ongezien detail. Het team bracht bovendien in kaart waar irrigatie noodzakelijk was om succesvol aan landbouw te doen. Dat is essentiële informatie over watergebruik in tijden van klimaatverandering.
Na elk seizoen een update
Door gebruik te maken van vrij beschikbare satellietgegevens van het Copernicusprogramma van de Europese Unie kan WorldCereal een maand na elk landbouwseizoen een update maken van de gewaskaart van eender welke regio ter wereld.
Cruciale informatie
WorldCereal biedt cruciale informatie waardoor internationale organisaties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de globale landbouwstatistieken kunnen verbeteren en actueel houden. Zo werd, in samenwerking met NASA, in 2022 het systeem al ingezet om de landbouwactiviteiten in Oekraïne objectief in kaart te brengen.
Landbouwschade opvolgen
WorldCereal is een open-source en schaalbaar systeem. Hierdoor kunnen niet alleen nationale en internationale instellingen, maar ook de private sector, zoals verzekeringsmaatschappijen, gebruik maken van deze innovatieve tool. Denken we maar aan een betere opvolging van landbouwschade na extreme weerfenomenen.
ESA en VITO bekijken de mogelijkheden om WorldCereal nog uit te breiden.