Startpagina Vleesvee

Hierford krijgt de BioVLAM 2023

Hierford krijgt dit jaar de BioVLAM 2023 toegekend, de prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Bioveeteler Johan Christiaens van Hierford werkt in partnership met onder andere Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos aan een duurzaam beheer van zijn Hereford-runderen.

Leestijd : 3 min

De BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont dit jaar voor de derde keer een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer. De prijs werd op 5 oktober 2023 uitgereikt aan Hierford. Dat gebeurde op de locatie van Brouwerij 3 Fonteinen, de winnaar van de editie van 2022.

Voorzitter van BioForum, Alexander Claeys, geeft aan dat de BioVLAM niet wordt uitgerijkt aan de grootste omzetmaker of volumecreëerder. “Het gaat erom dat een biobedrijf op zoek ging of gaat naar een unieke cominatie van innovatie, duurzaamheid en passie, en daarmee zijn onderneming te vernieuwen en te verbeteren. Het moet dus gaan om een bio-ondernemer met lef en durf.”

Jury en genomineerden

Elk gecertificeerd Vlaams biobedrijf kon zich inschrijven voor de BioVLAM. Dit jaar waagden 9 bedrijven hun kans. In de lente selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, 5 genomineerden uit de ingestuurde dossiers. De genomineerden bedrijven zijn:

• Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort): biogember- en biokurkumateelt

• Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker): bio-oesterzwammenteelt met daglicht

• Hierford (Rollegem): samenwerking met partners voor weidegronden biorunderen

• Hof ’t Klokhuis (Zwevegem): biofruitsap in blik verpakt

• Omage (Mariakerke): plantaardige, kaasachtige bioproducten

Vervolgens ging de jury bij ieder van deze biobedrijven op bezoek om ze met eigen ogen te beoordelen op hun innovatiegehalte, aandacht voor duurzaamheid en passie voor bio.

In de lente selecteerde de vakjury 5 genomineerden uit de ingestuurde dossiers.
In de lente selecteerde de vakjury 5 genomineerden uit de ingestuurde dossiers. - Foto: MV

Johan Christiaens, zaakvoerder van Hierford uit Rollegem (>www.hierford.be), ontving uiteindelijk de BioVLAM-award uit handen van Filip Fontaine, Algemeen Directeur van VLAM. Dankzij de BioVLAM award zal Hierford het komende jaar op verschillende events als ambassadeur optreden voor de biosector.

Bioveeteeltbedrijf Hierford winnaar

Hierford is een lichtend voorbeeld van wat mogelijk is in de biologische veeteeltsector. Hierford heeft ervoor gekozen om de relatie tussen zijn Hereford-runderen en de natuur sterk te intensifiëren, niet alleen door zelf meer natuur op eigen gronden te integreren maar ook en vooral door samenwerking met verschillende partners.

Het bioveeteeltbedrijf vond voor een groot deel van zijn 90 Hereford-runderen ecologisch beheerd grasland in samenwerking met onder andere Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos. Zo kunnen de dieren naar hartenlust grazen in een natuurlijke omgeving, en in ruil worden de gronden duurzamer beheerd doordat er dieren op grazen (wat anders door mensenarbeid zou moeten gebeuren). Deze aanpak brengt bioveeteelt nadrukkelijk in lijn met de natuur, en is een win-win voor alle partijen.

Het biobedrijf focust daarnaast op vleesafzet in de eigen regio, en de runderen worden pas geslacht als ze verkocht zijn.

De jury is verheugd dat dit bedrijf laat zien dat veeteelt en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en een positieve impact kunnen hebben op de natuur en op de gemeenschap.

Biovee in de natuur integreren

Christiaens volgde in de voetsporen van zijn vader, die ook veeboer was, maar koos bewust voor de biologische veehouderij. Omdat hij het belangrijk vindt om alles zelf in handen te houden, brengt hij de dieren zelf naar het slachthuis en verkoopt hij het rundvlees op de boerderij.

“Wij hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt,” vertelt Johan Christiaens. “We willen de natuurwaarden verhogen door de terreinen waar de koeien grazen zo veel mogelijk in de natuur te integreren. In eerste instantie zijn we begonnen om de landschappelijke en ecologische waarde van onze eigen weides te verhogen. Dat doen we door houtkanten (hagen) en bomen aan te planten, en door kruidenmengsels in de wei te zaaien. Dat verhoogt de biodiversiteit, verrijkt de vegetatie en is ook extra voedsel voor de dieren”.

“Daarnaast werken we zoveel mogelijk samen met natuurbeheerders en private partners die de natuur- en landschappelijke waarde van hun grond willen verhogen. We hebben de handen in elkaar geslagen met Natuurpunt en onze dieren grazen nu in hun natuurgebieden of op grond die zij beheren. Ook met het Agentschap Natuur en Bos en de stad Kortrijk hebben we zo’n samenwerking,” vertelt Johan Christiaens.

VLAM/MV

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken