Startpagina Vleesvee

Drie vleesveebedrijven genomineerd voor de DGZ Bioveiligheid Award

De negen genomineerden voor de Bioveiligheid Award van DGZ zijn al even bekend. U hebt de voorbije weken al kunnen kennismaken met de geselecteerde melkvee- en vleeskalverbedrijven. Nu komen de drie vleesveebedrijven die nog in de running zijn aan bod.

Leestijd : 2 min

Meer informatie over deze bedrijven vindt u op https://mijnmaniervanwerken.be. Op deze website kunt u ook stemmen voor uw favoriete kandidaat.

Vleesveebedrijf Grymonprez-Darras, Meulebeke

Ook het gesloten bedrijf van de familie Grymonprez-Darras kunnen we beschouwen als een trendsetter op het gebied van bioveiligheid. De handelaar komt niet in de stallen. Wie wel binnenkomt, draagt altijd bedrijfslaarzen en dito kledij. De kalveren krijgen de beste zorgen en ook op dit bedrijf is er een prima samenwerking met de dierenarts. Meer zelfs: als Yves Grymonprez één tip mag geven aan zijn collega-veehouders, dan is het wel deze: “Luister altijd naar het advies van je dierenarts.”

Vleesveebedrijf Van Ter Bos, Avelgem

“Dierenwelzijn staat bij ons centraal; we werken nu eenmaal met levend materiaal,” vertellen Geert Demasure en Veerle Vercaemer van veefokbedrijf Van Ter Bos. Omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat bioveiligheid, dierenwelzijn en economische winst hand in hand gaan, passen ze op het bedrijf een bijzonder uitgebreid bioveiligheidsprotocol toe. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het hoeft niet te verwonderen dat de bedrijfsdierenarts bij dit alles een prominente rol vervult.

Vleesveebedrijf Jos Meesters, Zutendaal

Jos Meesters neemt al vele jaren – in samenspraak met zijn bedrijfsdierenarts – maatregelen op het gebied van bioveiligheid. Hij wil zijn collega-veehouders inspireren om hetzelfde te doen. Zelf heeft hij een erg gezonde kijk op bioveiligheid: “Ik ga steeds op zoek naar een werkbare en pragmatische oplossing. Met een minimale inspanning en investering wil ik een maximaal effect bereiken in de risicobeheersing.” Zo toont Jos aan dat bioveiligheid niet alleen is weggelegd voor high-techbedrijven, maar zonder al te hoge kosten haalbaar is voor élke veehouder.

Wilt u te weten komen wat de jury verder is opgevallen op deze bedrijven? Surf dan naar https://mijnmaniervanwerken.be .

De uiteindelijke winnaars van de Bioveiligheid Award worden gekozen op basis van een publieksstemming en de juryverslagen. Op https://mijnmaniervanwerken.be kunt u uw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaten (één per categorie: melkvee, vleesvee en vleeskalveren). Iedereen kan eenmaal stemmen; dit kan tot 15 november 2017. Op Agribex 2017 worden de winnaars bekendgemaakt en de awards uitgereikt.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken