Startpagina Akkerbouw

Mooie gewasstand bij winterkoolzaad bij het ingaan van de winter

In Herent en Bertem zijn begin september 11 koolzaadrassen uitgezaaid in 4 herhalingen. Ondertussen zijn deze dichtgegroeid om met een mooie gewasstand de winter in te gaan.

Leestijd : 2 min

Voor het eerst kan het Praktijkpunt Landbouw rassenonderzoek doen naar koolzaad, dankzij de financiële steun van de zaadbedrijven en de provincie Vlaams-Brabant. In deze provincie groeit het merendeel van de 945 ha koolzaad (+38% in 2023 ten opzichte van areaal 2022) in Vlaanderen.

Waakzaamheid voor vraatschade

Na de zaai was op beide locaties waakzaamheid geboden voor vraatschade door aardvlooien en duiven. Hoewel 10 van de 11 rassen met een insecticidecoating (Lumiposa, Buteo Start, enzomeer) rond het zaaizaad beschermd werden tegen aardvlooien, was de vraatschade kort na de zaai toch groot. Ook op praktijkvelden moesten koolzaadtelers waakzaam zijn voor aardvlooien kort na de opkomst, zelfs al kozen ze voor gecoat zaaizaad.

Let wel op: de aardvlooien moeten eerst van het blad vreten om gedood te worden door dit type insecticiden. De eerste tekenen van vraatschade zijn dus geen reden om meteen in te grijpen met pyrethroïden. Meestal zijn het de percelen zonder zaadcoating waar de populatie aardvlooien, en bijgevolg ook de vraatschade, kan blijven toenemen.

Duiven blijven belager

Ondertussen zijn de koolzaadproeven te Herent en Bertem dichtgegroeid en is het gevaar geweken. Wel blijven we waakzaam voor duivenvraat. Blijf dat ook als teler controleren tot de oprichting van het koolzaad na de winter. Indien koolzaadplanten te groot en slap de winter dreigden in te gaan, dan hebben telers in oktober een groeiversteviging uitgevoerd.

Wim Fobelets (Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant)

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken