Startpagina Actueel

Aanstelling Gwendolyn Rutten zorgt voor nervositeit in stikstofdossier

Gwendolyn Rutten volgt Bart Somers op als Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen en als vice-minister-president in de Vlaamse regering. Dat zorgt voor nervositeit bij de N-VA, die erop rekende om deze week het stikstofdecreet politiek rond te hebben.

Leestijd : 2 min

Bart Somers liet op 6 november onverwacht weten dat hij opstapt als Vlaams minister. Hij wordt opnieuw burgemeester van Mechelen en hoopt dat hij in die stad volgend jaar herverkozen zal worden.

Na het debacle met de opvolging van federaal minister Vincent Van Quickenborne was het uitkijken hoe Open Vld zou omgaan met dit ontslag. De keuze viel op 7 november verrassend op Vlaams parlementslid en voormalig partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Onrespectvol behandeld

Vorige maand werd Gwendolyn Rutten nog genoemd als kanshebber om Van Quickenborne op te volgen als federaal minister van Justitie. Die functie ging opvallend naar Van Quickenborne’s kabinetsmedewerker Paul Van Tigchelt. Daarna kondigde Rutten op X, het vroegere Twitter, aan zich niet meer verkiesbaar zou stellen op een nationale lijst omdat ze zich onrespectvol behandeld voelde.

De komst van Rutten als vice-premier in de Vlaamse regering zorgt voor nervositeit. In haar partij was Rutten één van de kritische stemmen inzake het stikstofbeleid. Ze nam het verschillende keren op voor de boerderij van de Abdij van Averbode toen die in de Programmatische Aanpak Stikstof als ‘rood’ aangeduid werd en verplicht zou worden om te sluiten.

Slechte timing

N-VA-kopstuk Bart De Wever liet in Terzake al optekenen dat hij niet opgezet is met de plotse wissel Somers-Rutten net op het moment dat het stikstofdecreet van de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA en Open Vld politiek moet afgeklopt worden.

FVDL

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken