Startpagina Actueel

Geen schorsing van verlengingsdecreet omgevingsvergunningen

Als overgangsmaatregel in het stikstofakkoord werd eerder dit jaar een decretale verlening tot 31 december 2023 doorgevoerd van omgevingsvergunningen die onderhevig zijn aan de toekomstige wijzigingen op het vlak van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Het Grondwettelijk Hof verwerpt het verzoek tot schorsing dat een particulier daartegen indiende.

Leestijd : 1 min

Op 10 maart kwam de Vlaamse regering de definitieve Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) overeen, die intussen ook in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd. Als politieke afspraak werd een overgangsmaatregel overeengekomen waarbij vergunningen voor veehouderijen of mestverwerkingsinstallaties die verlopen in 2021, 2022 en 2023, verlengd kunnen worden tot 31 december 2023. Dat gebeurde via een decreet dat het Vlaamse Parlement goedkeurde op 9 juni 2023.

Geen schorsing

Een particulier trok naar het Grondwettelijk Hof tegen dit decreet en eiste de schorsing ervan. Hierdoor dreigden de verlengde vergunningen allemaal te vervallen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 9 november om niet in te gaan op het schorsingsverzoek. Hierdoor blijft het verlengingsdecreet van kracht en vervallen de vergunningen niet. Daardoor komt de gemaakte afspraak binnen het stikstofakkoord niet in gedrang.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

‘Lekker van bij ons Connect’ verbindt voedselprofessionals met elkaar

Actueel VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, lanceert op woensdag 15 mei ‘Lekker van bij ons Connect’: een uniek matchmakingplatform waar voedselprofessionals elkaar kunnen ontmoeten en smaakvolle samenwerkingen aangaan. Wie op zoek is naar kennisuitwisseling, nieuwe afzetmarkten, lokale producten of andere samenwerkingen, kan zich vanaf nu registreren op connect.lekkervanbijons.be. Het initiatief dient om het aanbod lokaal lekkers te vergroten en te versterken.
Meer artikelen bekijken