Startpagina Milieu

Begin november waren het normale tot zeer hoge grondwaterstanden

In 94% van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin november normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

Leestijd : 1 min

Begin november vertoonde de overgrote meerderheid van de locaties (94%) een normale tot (zeer) hoge freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar: 73% van de meetplaatsen was hoog (32%) tot zeer hoog (41%), 21% normaal, en 6% laag (5%) tot zeer laag (1%) voor de tijd van het jaar.

Ter vergelijking: begin november 2022 waren er 30% normale tot zeer hoge freatische grondwaterstanden. Het is van november 2013 geleden dat het percentage meetplaatsen met normale tot zeer hoge grondwaterstanden begin november zo hoog was.

De 14-daagse gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen stegen overal in Vlaanderen sterk ten opzichte van een maand geleden. Op 15% van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten. Op 85% werden hoge (24%) tot zeer hoge debieten (61%) gemeten.

VMM

Lees ook in Milieu

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

Recht In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.
Meer artikelen bekijken