Watersnood in de Westhoek zal waarschijnlijk erkend worden als ramp
De overstromingen in de Westhoek zullen ‘hoogstwaarschijnlijk’ door de Vlaamse regering erkend worden als ramp. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. Daardoor zullen landbouwers onder bepaalde voorwaarden een beroep kunnen doen op het Rampenfonds.

Volgens Jan Jambon (N-VA) wijzen alle indicatoren erop dat de waterellende ‘uitzonderlijke proporties’ aanneemt. "Alles wordt dan ook in gang gezet om de aanvragen van de mensen die schade lijden, zo vlug mogelijk te behandelen", zegt Jambon.
Tegemoetkoming aanvragen
De Vlaamse regering kan de impact van uitzonderlijke weerfenomenen, zoals extreme droogte of wateroverlast, erkennen als ramp. Dat gebeurt na het inwinnen van adviezen van bijvoorbeeld het KMI en de Inspectie Financiën. Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen boeren gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.
Omdat de criteria voor de erkenning als ramp meer dan waarschijnlijk vervuld zullen zijn voor de Westhoek, wil minister-president Jambon het signaal geven dat die erkenning er ‘hoogstwaarschijnlijk’ ook komt en dat de ingediende aanvragen ook snel zullen behandeld worden.
Precieze omvang bepalen
"We willen er namelijk voor zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk zullen kunnen vergoed worden. Het KMI, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Waterbouwkundig Laboratorium zijn gevraagd om de precieze omvang van de ramp te bepalen in functie van de erkenning", luidt het.
De Vlaamse regering zet ook een taskforce aan het werk die met voorstellen moet komen om dergelijke rampen in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden. Die taskforce zal bestaan uit experten van de Vlaamse overheid en lokale actoren (provincie, dijkgraaf, ...).
Investeren in waterbeheersing
Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) zal de taskforce niet van nul moeten vertrekken. Zo heeft de Vlaamse regering eerder al plannen uitgewerkt en maatregelen genomen. De nieuwe taskforce moet volgens de minister nu zo snel mogelijk tot concrete acties komen, met name dan voor de Westhoek en specifiek het IJzerbekken. "Verdere investeringen in waterbeheersing van onze waterlopen zijn aan de orde, we moeten leren leven met water maar ook ruimte (terug)geven aan water", aldus Peeters.