Landbouwcommissie steunt voorstel rond nieuwe genomische technieken
In de avond van 11 december heeft de landbouwcommissie het voorstel van de Europese Commissie inzake nieuwe genomische technieken goedgekeurd met een meerderheid. Het voorstel zal in februari gestemd worden in de hoofdcommissie milieu, met het oog op plenaire stemming in maart/april voor het einde van de legislatuur.

Op woensdag 5 juli zette de Europese Commissie de deuren open naar een soepelere regelgeving voor gewassen die met nieuwe genomische technieken (NGT) gekweekt worden. Die gewassen zouden beter bestand moeten zijn tegen klimaatverandering en ook minder meststoffen en pesticiden nodig hebben. Het zou de EU ook competitiever maken op de agro-wereldmarkt. Bananen kunnen zo bijvoorbeeld langer groen blijven, maïs en soja zouden zelf insecticide kunnen aanmaken, en aardappelen zouden beter beschermd zijn tegen ziektes, waardoor minder pesticiden gebruikt moeten worden.
Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere: "De Landbouwcommissie in het Europees parlement schaart zich voluit achter het voorstel van de Europese Commissie om nieuwe veredelingstechnieken toe te laten op de Europese markt. Met technieken zoals Crispr-Cas kunnen we met zeer gerichte ingrepen veel sneller rassen met bepaalde eigenschappen bekomen. Denk bijvoorbeeld aan rassen die voedingsrijker zijn, beter overleven in zeer droge of natte omstandigheden, en beter resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Dit zijn verdelingstechnieken die ook in de natuur kunnen voorkomen, maar via klassieke veredeling veel langer zouden duren. Dit proces versnellen draagt zonder twijfel bij aan een robuustere landbouw: zowel om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en beter te kunnen telen, als om bijvoorbeeld het watergebruik of pesticidegebruik verder te beperken."