Sterke bladhoudende planten
Als we denken aan een wintergroene haag, denken we vaak aan de klassieke coniferen zoals ‘Taxus’, ‘Thuya’ of ‘Juniperus’. Er zijn echter ook sterke, goed bladhoudende planten die zich uitstekend lenen voor het vormen van een mooie dichte haag. Waar coniferen, met uitzondering van Taxus, eerder geschikt zijn voor het vormen van wat hogere hagen, zijn een aantal van de bladhoudende planten ook prima geschikt om lage haagjes mee te maken.


Naast de klassiekers die we hier bespreken, zijn er uiteraard nog veel meer bladhoudende planten geschikt voor het vormen van een haag, zoals bijvoorbeeld Osmanthus
De meeste bladhoudende planten, worden, net als coniferen, verhandeld met kluit of pot en kunnen bij gunstige weersomstandigheden aangeplant worden van september tot april. Sommige van de wintergroene planten worden dan weer verhandeld met blote wortels (kleinere buxusplanten en liguster). Deze planten kunnen in de regel enkel tijdens de winterrust (eind oktober tot eind maart) verhandeld en aangeplant worden.
Ilex (hulst)
Ilex is een ruim geslacht met meer dan 300 soorten winterharde, niet-winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken waarvan er een drietal soorten zeer geschikt zijn als haagplant. Hulst groeit zowel in de volle zon als in de schaduw, maar geeft de voorkeur aan een goed vochthoudende, humusrijke bodem. Het zijn trage groeiers die onder controle kunnen gehouden worden met 1 scheerbeurt per jaar. Snoei in het eerste jaar enkel wat groeipunten weg om een goed vertakte, dichte haag te bekomen. De meeste hulstsoorten zijn tweehuizig, er zijn dus planten met enkel mannelijke bloemen die nooit bessen dragen en planten met vrouwelijke bloemen die wel bessen dragen als er een mannelijke bestuiver in de buurt staat. Bij hagen die regelmatig geschoren worden, zal er echter sowieso al weinig besvorming zijn, omdat de bloemen of de jonge bessen worden weggesnoeid.
Ilex aquifolium Een inheemse hulstsoort die bij ons ook in bossen en verwilderde hagen (verspreiding van de zaden door besetende vogels) voorkomt, is de
Ilex meserveae De cultivars van de
Ilex crenata
‘Prunus laurocerasus’ (laurierkers)
Deze plant uit de rozenfamilie
De plant stelt weinig eisen aan zijn groeiomgeving, maar groeit het best op eerder vochtige, humusrijke gronden in de volle zon of schaduw. Voor een goedgevulde haag volstaat 1 plant om de 60 cm, die onmiddellijk na het aanplanten op de gewenste breedte wordt gesnoeid. Zo bekomt men later een mooi gevulde haag. Van laurierkers, ook wel paplaurier of papbladeren genoemd, bestaan heel wat verschillende cultivars met verschillende bladkleuren, bladvormen en groeikracht.
Ligustrum ovalifolium (L.o.) (liguster)
Ligustrum vulgare (L.v.) (wilde liguster)
De wilde liguster is minder geschikt voor strakke hagen, maar is ideaal als bresdrager in gemengde, natuurlijke hagen
Nieuwkomers
in het assortimentDankzij de zachtere winters van de afgelopen jaren zien we steeds vaker mediterrane planten opduiken in de tuin. Ook in het haagplantenassortiment duiken steeds vaker een aantal nieuwelingen op.
Portugese laurierkers De Portugese laurierkers
Rode glasmispel De rode glansmispel (Photinia fraseri
Olijfwilg De Elaeagnus ebbingei of olijfwilg heeft glanzende, olijfgroene bladeren met een zilverkleurige onderzijde. Hij groeit in alle bodems, als ze maar niet te nat zijn. Hij verdraagt goed wind en is zouttolerant, waardoor hij goed toepasbaar is in de kuststreek. Bij toepassing als losse haag kan je hem het best scheren in het late voorjaar (mei). Dan zal hij in de herfst bloeien met witte bloemen en in het voorjaar opvallend oranjerode bessen dragen.