Startpagina Actueel

Eurocommissaris voor Landbouw Wojciechowski bezoekt jonge boeren in Ieper

Susan Mahieu en Joren Deblock ontvingen op hun melkveebedrijf in Ieper op 19 december Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. Op uitnodiging van Groene Kring toonden de jonge boeren welke impact het Europese beleid heeft op hun dagelijks bestaan en op hun toekomstplannen.

Leestijd : 4 min

Susan en Joren hebben in Hollebeke (Ieper) een melkveebedrijf met 130 melkkoeien en jongvee en 73 ha. Behalve als weide worden de terreinen ingezet voor veevoer (maïs, gras, voederbieten) en een beetje voor klassieke akkerbouw (aardappelen en suikerbieten).

Wojciechowski was heel geïnteresseerd naar dit moderne bedrijf. Hij had er al over gehoord, maar het was voor het eerst dat hij een melkrobot in werking zag. Susan en Joren melken sinds november met de robot, als kers op de taart van hun stalrenovatie. De Pool was ook aangenaam verrast over de mate waarin dierenwelzijn belangrijk is voor deze jonge Vlaamse veehouders.

Opvolging is overal in Europa een probleem

Wojciechowski was naar Ieper afgezakt om de dagelijkse landbouwpraktijk te ervaren en om te luisteren naar de noden van de jonge boeren. “De opvolging op de boerderijen is overal in Europa een probleem. Door hier het gesprek aan te gaan, kan ik later gefundeerd het debat aangaan”, stelde Wojciechowski.

Voor de Eurocommissaris zijn er 3 prioriteiten in het Europese landbouwbeleid: voedselzekerheid, stabiliteit op alle mogelijke manieren (inkomen, wetgeving, …) en duurzaamheid.

Geen vergunning voor nieuwbouw of pocketvergister

Susan en Joren toonden Wojciechowski hoe Europa een verschil maakt, zowel in positieve als in negatieve zin. “Dankzij Europa kunnen we met weinig financieel risico experimenteren met de teelt van veldbonen als voer voor de koeien. Maar om dan te testen met methaanreducerend veevoer, daarvoor is de financiële steun dan weer te beperkt. Dankzij de ecoregelingen van het GLB krijgen we Europese steun, maar het is ook door Europa – dan wel onrechtstreeks – dat we geen vergunning kunnen krijgen voor de pocketvergister die we op ons bedrijf willen realiseren. Wij willen investeren in een duurzamer bedrijf met minder uitstoot, maar we mogen niet”, vertelt Susan.

“Het is net die dualiteit waar we de Eurocommissaris op willen wijzen. Aan de ene kant maakt Europa veel mogelijk en veranderen er zaken ten goede, maar aan de andere kant zijn er soms Europese richtlijnen, zoals de Habitatrichtlijn en de natuurherstelwet, die net verhinderen dat er kan geïnvesteerd worden in nog meer duurzaamheid op landbouwbedrijven”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter Groene Kring.

Geef jonge boeren perspectief

“De Eurocommissaris heeft gelijk dat de opvolging op landbouwbedrijven overal in Europa en zeker in Vlaanderen een probleem is. Zonder jonge en enthousiaste landbouwers als Susan en Joren is er geen toekomst voor de landbouw. Maar de Eurocommissaris moet die jonge boeren perspectief geven op lange termijn, anders zal hier straks geen landbouw meer overblijven. Dat moeten we goed beseffen!”

Flexibiliteit in beleid voor verschillende landen

Na het bedrijfsbezoek gingen in een besloten vergadering nog meer leden van Groene Kring in debat met de Eurocommissaris. Daarbij hadden ze het onder meer over de financiële impact van niet-productief areaal op jonge boeren, de flexibiliteit in landbouwbeleid tussen verschillende lidstaten en de soms onhaalbare eisen die opgelegd worden in kalenderboeren. “De Eurocommissaris stelde zich in het gesprek heel constructief op en we zijn op zich al blij dat hij in zijn drukke agenda enkele uren gevonden heeft om met ons te praten, maar de beloftes moeten nog omgezet worden in daden”, besluit Bram Van Hecke.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) volgde het bezoek van Janusz Wojciechowski in Ieper en is opgetogen dat de Eurocommissaris ter plaatse komt om in debat te willen gaan over de opvolging in landbouwbedrijven, het GLB en de richtlijnen. “Er komt een herziening van het GLB in 2027. De voorstellen daarvoor worden gestemd in 2026. De ideeën daarvoor moeten nu op papier gezet worden en daar heeft ons land als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een rol in te spelen. Wij willen werken op 4 punten. Een eerste is de kalenderlandbouw. Dat is echt een fout in het beleid en die moet rechtgezet worden. Een tweede zaak is dat het Europese budget voor landbouw niet kleiner mag worden. Er is veel druk op alle budgetten in Europa, maar landbouw moet gevrijwaard blijven.”

Europees geld voor Boeren op een Kruispunt

“Ten derde moeten er meer antwoorden komen op waterproblemen in de landbouw. Dan denk ik in de eerste plaats aan Frankrijk en Spanje, maar ook in Vlaanderen kampen we steeds vaker met zomerdroogte. Ten slotte willen we dat in het volgende GLB het algemene en mentale welzijn van de landbouwers een plaats krijgt. Er moeten middelen vrijgemaakt worden zodat elk land een ‘kopie’ krijgt van onze Boeren op een Kruispunt. Momenteel bestaat dat maar in 4 landen”, besluit Vandenkendelaere.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken