Startpagina Actueel

Gwendolyn Rutten: “Doelstellingen voor het Vennengebied zijn niet haalbaar”

Gwendolyn Rutten van Open Vld had zich reeds als parlementslid laten opmerken in het aanhoudende stikstofdebat. Nadat ze begin november Bart Somers opvolgde als viceminister-president in de Vlaamse regering blijft ze een uitgesproken mening hebben in dit debat. In een interview met journalist Marc Van de Looverbosch voor het nieuwskanaal van het Vlaams parlement stelt ze onder meer vragen bij het weghalen van alle landbouw uit het Turnhouts Vennengebied.

Leestijd : 3 min

Bijna had Gwendolyn Rutten de nationale politiek vaarwel gezegd, nadat haar partij niet haar maar Paul Van Tigchelt als wit konijn uit de hoed tovert om Vincent Van Quickenborne op te volgen als Vlaams minister van Justitie. Dat werd goedgemaakt met de ministerportefeuille van Bart Somers toen die plots zijn afscheid van de nationale politiek aankondigde. Eén van de eerste dossiers die Rutten op het bord kreeg, was het geamendeerde stikstofdossier. “Als parlementslid kende ik het dossier door en door. Ik heb mij daar echt in verdiept. Ik heb voor impact en resultaat gekozen”, zegt Rutten daarover in het gesprek met Van de Looverbosch.

De oppositiepartijen hebben tijdens de laatste plenaire vergadering van het jaar hebben het advies van de Raad van State gevraagd over het geamendeerde stikstofdecreet. “Het parlement moet zijn rol spelen. Ik hoop gewoon dat dit geen vertragingsmanoeuvre is”, stelt Rutten.

Conflicterende oplossingen

De politica zegt dat er geen eenvoudige oplossingen zijn om de Europese doelstellingen te halen. Ze wijst op de elkaar soms tegensprekende oplossingen in de veeteelt. Inzake dierenwelzijn lopen runderen beter in de wei, maar om emissies te vermijden staan ze beter in een stal met een luchtwasser. “Sommigen beweren dat het dan beter is om geen dieren meer te hebben in Vlaanderen. Maar denk je nu echt dat mensen dan geen biefstuk meer gaan eten? Nee, dan wordt het vlees geïmporteerd van ergens anders, wat weer vervuiling met zich meebrengt”, legt Rutten uit aan Van de Looverbosch. Ze geeft voorts aan dat de passende beoordeling eenvoudiger moet worden.

Stikstof uit Nederland

Over het Turnhouts Vennengebied heeft Rutten een duidelijke visie. “We hebben daar 2 dingen vastgesteld. Ten eerste, als je daar alle landbouw zou wegnemen, zou dat nog onvoldoende zijn om de natuur daar in orde te krijgen. Dus wat zijn we daar eigenlijk aan het doen? Misschien ligt het dan wel niet aan die landbouwbedrijven. Daarom stappen we naar Europa om te zeggen dat het doelstellingenlijstje, specifiek voor het Vennengebied, niet haalbaar is. Ten tweede komt heel veel van de stikstof uit Nederland, dus dan kan je de individuele Vlaamse boer daar niet aansprakelijk voor stellen”, stelt Rutten vast. “Ja, we willen natuur. Ja, we willen investeren in betere natuur. Maar Europa moet stoppen met die Kafkaiaanse regels die onze economie aan banden legt.”

ANB heeft oogkleppen op

Opmerkelijk is dat ook het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een veeg uit de pan krijgt van Rutten. “Als we dat soort adviezen, zoals dat van het Agentschap Natuur en Bos, moeten volgen, dan leggen we het land economisch stil. Dan krijg je gewoon niets meer voor elkaar. Als een Vlaamse regering zegt op welke manier ze economie en ecologie samen willen verzoenen, als ze de strategie vastleggen, dan verwacht ik dat de verschillende administraties zich daarachter scharen. Het Agentschap Natuur en Bos heeft oogkleppen op. Als iedereen oogkleppen op heeft, dan zien we elkaar niet meer staan”, besluit Rutten.

Het volledige gesprek vind je hier.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken