Startpagina Pluimvee

Dertien landen bannen (deels) invoer Belgische gevogelte

Tien landen, waaronder China, Japan en Rusland, hadden al een (partieel) embargo ingesteld voor de invoer van Belgisch gevogelte. Drie andere landen voegen zich toe aan dit lijstje naar aanleiding van de uitbraak van de vogelgriep in ons land. Dat blijkt na navraag bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Leestijd : 2 min

Bij 5 landen (China, Cuba, Singapore, Taiwan en Zuid-Afrika) gaat het om een strikt embargo voor alle gevogelte afkomstig van het volledige Belgische grondgebied. Acht andere landen en regio's hebben een partieel embargo opgelegd, waarbij enkel de invoer vanuit bepaalde regio's waar besmettingen zijn vastgesteld in de ban wordt gedaan. Dat zijn Hongkong, Iraaks-Koerdistan, Japan, Kazachstan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië en Turkije.

Een groot deel van die landen hadden al sinds 2020 of 2021 een (partieel) embargo ingevoerd. Kazachstan, Iraaks-Koerdistan en Saoedi-Arabië legden recent ook een partieel embargo op omdat België zijn ziektevrije status verloor door de vogelgriepbesmettingen in West-Vlaanderen.

Mogelijk hebben nog meer landen of regio's de invoer aan banden gelegd, door bijvoorbeeld het weigeren van het verlenen van invoervergunningen.

“De embargo’s hebben impact”

Bij de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen klinkt het dat de embargo's “zeer nadelig” zijn voor de algemene rendabiliteit, omdat het meestal om goederen gaat die niet in Europa afgezet worden. “De embargo's hebben dus wel wat impact en het hangt er ook vanaf hoe snel ze terug ingetrokken worden”, klinkt het bij algemeen secretaris Ann Truyen.

Om opnieuw het statuut van vogelgriepvrij te krijgen, wordt in het beste geval gerekend op een doorlooptijd van 3 maanden na de opruiming en ontsmetting van de laatste haard.

Vogelgriep in West-Vlaanderen

Deze winter werd al op 4 locaties in België vogelgriep van het type H5 aangetroffen: 2 besmettingen in Diksmuide, 1 in Alveringem en 1 in Veurne. Op 9 december werd een afschermplicht voor pluimvee van professionele houders en hobbyhouders ingevoerd. Op de website van de FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen.

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens.

Belga/ThD

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken