Startpagina Actueel

Duizenden Duitse boeren betogen bij Brandenburger Tor

Volgens eerste schattingen verzamelden 8.500 betogers en 6.000 landbouwvoertuigen zich op 15 januari bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Zij protesteren tegen de plannen van de Duitse overheid om onder andere het gunstig belastingsregime voor diesel voor landbouwvoertuigen af te schaffen.

Leestijd : 1 min

Zowat 8.500 boeren uit heel Duitsland hebben zich maandagmiddag 15 januari 2024 verzameld bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Dat blijkt uit cijfers die de politie vanmiddag vrijgaf. Ruim 6.000 landbouwvoertuigen zouden zich rond de site bevinden. De boeren protesteren tegen plannen van de Duitse regering om een aantal belastingvoordelen voor de landbouwsector te schrappen.

Die aantallen kunnen nog toenemen, aangezien er tijdens de telling nog betogers onderweg waren. De Duitse landbouwverenigingen hadden eerder te kennen gegeven uit te gaan van om en bij de 30.000 betogers. Overal in Berlijn moet maandag rekening gehouden worden met zware verkeershinder.

Een tractor met poppen van Duitse kanselier Olaf Scholz, minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Hun regering wil af van bepaalde belastingvoordelen, zoals het gunstige belastingregime voor diesel voor landbouwvoertuigen.
Een tractor met poppen van Duitse kanselier Olaf Scholz, minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Hun regering wil af van bepaalde belastingvoordelen, zoals het gunstige belastingregime voor diesel voor landbouwvoertuigen. - Foto: AFP

De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil af van bepaalde belastingvoordelen, zoals het gunstige belastingregime voor diesel voor landbouwvoertuigen, omdat de begroting aangepast moet worden na een juridische tegenslag. Het Duitse grondwettelijk hof bepaalde twee maanden geleden dat de regering een bedrag van 60 miljard euro niet mag gebruiken. Dat geld was eerder bestemd voor het coronabeleid en was naar een speciaal klimaatfonds overgeheveld, maar dat is volgens het hof wettelijk niet toegestaan.

Belga

Duitse landbouwers protesteerden vandaag in Berlijn tegen de plannen van de Duitse overheid.
Duitse landbouwers protesteerden vandaag in Berlijn tegen de plannen van de Duitse overheid. - Foto: AFP

Lees ook in Actueel

Onderzoek toont impact van metalen op landbouwbodem

Akkerbouw Metalen en hormoonverstorende stoffen, zoals oestrogenen, vormen een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer in Europa. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Meer artikelen bekijken