Startpagina Beurzen

Na 4 jaar is het opnieuw tijd voor Agro-Expo in Roeselare

In het laatste weekend van januari worden opnieuw zowat 20.000 bezoekers verwacht op Agro-Expo Vlaanderen, de vakbeurs in Roeselare. Het enthousiasme is groot bij de organisatie en ook bij de bezoekers. Twee weken voor de opening hadden al ruim 8.000 geïnteresseerden een ticket besteld.

Leestijd : 4 min

Door de coronapandemie was er in 2022 geen vakbeurs voor land- en tuinbouw en veeteelt in Roeselare, zodat de vorige editie al van 2020 geleden is.

“Het enthousiasme voor onze vakbeurs is groot, zowel bij de bezoekers als bij de standhouders. De tentoonstellingsruimte was al snel helemaal uitverkocht. Er zijn maar liefst 30 nieuwe bedrijven aanwezig. Een twintigtal potentiële exposanten, vooral uit Nederland en uit de sectoren van de energie, staan op onze wachtlijst”, vertelt Rik Vanwildemeersch, voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Agro-Vlaanderen, de organisator van deze vakbeurs.

Enthousiasme, dynamisme en fierheid

“We hebben het enthousiasme dat we voelden meegenomen in de mediacampagne voor onze beurs. We gingen daarvoor op zoek naar 4 jonge ondernemers of ondernemende koppels die symbool staan voor het enthousiasme van hun sector en die fier zijn op hun beroep en hun producten. Zij prijken met hun foto op de affiches die de vakbeurs aankondigen”, duidt Wildemeersch.

Vakbeurs met een sterk lokaal karakter

Met een slogan in het West-Vlaams (’met erte en ziel preus up uze stiel’) benadrukken de organisatoren het lokale karakter van het evenement. “Dit is een vakbeurs waar de hele regio naar uitkijkt. Daarom veranderen we ook niet van locatie. In Kortrijk zouden we misschien meer standruimte kunnen verhuren, maar er zouden misschien ook bezoekers en exposanten afhaken”, stelt Marc Debode, algemeen secretaris van de organiserende vzw.

Agro-Expo Vlaanderen wil als vakbeurs de landbouw promoten, een gezellige sfeer bieden en tegelijk een ontmoetingsplaats zijn voor de hele sector, tot in het buitenland. Ondervoorzitter Rik Decadt gaat er prat op dat de beurs het grootste aanbod heeft inzake tuinbouw. “Alle zadenleveranciers zijn aanwezig. Dit zo complete aanbod inzake tuinbouw is uniek in Vlaanderen”, zegt hij daarover.

Veiling met 33 loten

Veeteelt wordt steeds belangrijker in het aanbod op Agro-Expo Vlaanderen. Jacques Monbaillieu, voorzitter van de werkgroep Rundvee, kijkt onder meer uit naar de Dairy Sale op zaterdag. “In 2022 was er geen beurs, door corona uiteraard, maar toen hebben we wel een online veiling kunnen houden. Dat was zo een succes dat we dit jaar de veiling openstellen voor de fysiek aanwezigen en voor online bieders”, vertelt Jacques.

Er zijn 33 loten op de veiling, afkomstig van aanbieders uit Vlaanderen en Nederland. De jonge kalveren, gekalfde vaarzen en embryo’s komen van gerenommeerde fokbedrijven zoals de families Lahousse, Peeters, Ryckewaert, Monbaillieu, Masscheleyn en Cuvelier en GenHotel en ALH Genetics.

Amerikaanse kampioene

Jacques Monbaillieu is bijzonder fier dat er embryo’s van een kleindochter van een Amerikaanse kampioene (Erbracres Snapple Shakira) zullen aangeboden worden. Het is volgens Monbaillieu een uniek concept in Vlaanderen om fokvee te veilen. Vlaamse aanbieders van topfokvee kunnen dankzij de online veiling met internationale bieders een topprijs krijgen voor hun lot. De loten kunnen op zaterdag vanaf 19 uur bekeken worden. De veiling start een uur later en Eric Lievens van CRV is de veilingmeester van dienst. De veiling kan gevolgd worden via de website van de vakbeurs.

Jongveeshow

en Vlaamse Koeparade

Voorts is er in de tent naast de expohal op zaterdag de Jongveeshow met leerlingen van 4 West-Vlaamse landbouwscholen en op zondag de Vlaamse Koeparade, een prijskamp van jongvee en koeien waarvoor al 110 dieren zijn ingeschreven. De keurder is Albert Kuiper, een naar Zweden uitgeweken Nederlandse melkveehouder die bestuurslid is van de Zweedse Holstein Association. Het voordeel van een buitenlands jurylid is dat hij de Vlaamse fokkers niet kent en dus zonder vooroordeel aan de keuring begint. Het is bovendien een voordeel dat deze buitenlandse keurder toch gewoon Nederlands spreekt, zodat van zijn oordeel alle details kunnen meegenomen worden.

Agnes Lensing, bekend als een van de kandidates uit het Nederlandse tv-programma Boer Zoekt Vrouw, zal tijdens de Koeparade de ‘stille’ momenten vullen met interviews. Lies Sampers, de Strafste Boerin van Vlaanderen, reikt de prijzen uit. In de prijzenpot zitten onder meer een kalverbox en het gebruik voor 6 maanden van een voerschuif.

Welke vaars wint de jackpot?

Bijzonder aan de Koeparade is de Jackpotreeks. Veehouders konden in augustus reeds hun vaarzen inschrijven als ze ook een bijdrage stortten in de jackpot. De organisatie verdubbelde die pot tot 1.000 euro. Van de 20 op die manier ingeschreven vaarzen zullen er uiteindelijk maar 10 in de Koeparade meedoen.

Brouns en Holslag

De traditionele plechtige opening (op uitnodiging) van de beurs is verplaatst van zaterdagochtend naar vrijdagavond. Vlaams Landbouwminister Jo Brouns komt met een reflectie over Vlaanderen in Europa en professor Jonathan Holslag belicht de wereldwijde politiek en voedselstrategie. Aansluitend worden die avond de Vives Awards uitgereikt.

Ten slotte is er nog een interessant randprogramma op maandag van Agro-Expo Vlaanderen, met een studiedag over de melkveehouderij van de toekomst (op uitnodiging) en een seminarie over prijszetting in de varkens- en pluimveesector.

De studiedag over de melkveehouderij wordt georganiseerd door BNP Paribas Fortis en heeft onder meer Jan de Keyser van die bank als spreker, net als Tjiske Bolt van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Marie Demarcke van Flanders Food en melkveehouder en dierenarts Bonny Van Ranst.

De studiedag over varkens en pluimvee wordt gemodereerd door Nele Kempeneers en heeft onder meer Stefan Derks van DanBred en voorzitter Chris Dhondt van de Landsbond Pluimvee als sprekers.

Praktisch

Agro-Expo Vlaanderen wordt georganiseerd van zaterdag 27 tot maandag 29 januari, telkens van 10 tot 19 uur in Expo Roeselare. Bezoekers parkeren op de REO-veiling en nemen de shuttlebus naar de beurs. Een dagticket kost 12 euro. Alle praktische informatie kan je nog eens nalezen op www.agro-expo.be.

Filip Van der Linden

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken