Startpagina Actueel

Meerderheid zet door met stikstofdecreet

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v zetten ondanks het kritische advies van de Raad van State door met het ingediende stikstofdecreet en willen de voorliggende tekst ook zo snel als mogelijk goedgekeurd krijgen in het parlement. Dat laten de indieners Wilfried Vandaele (N-VA), Steven Coenegrachts (Open Vld) en Peter Van Rompuy (cd&v) verstaan.

Leestijd : 3 min

De Raad van State heeft op 22 januari opnieuw een kritisch advies afgeleverd over de (bijgestuurde) stikstofplannen van de Vlaamse meerderheid. Het hoogste rechtscollege neemt een aantal fundamenten van het decreet, zoals de impactscore en de vergunningsdrempels, op de korrel.

"We hadden ook geen oorverdovend applaus verwacht", zegt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele in een eerste reactie. Op een aantal vlakken is er volgens Vandaele een duidelijk verschil in visie. Zo neemt de Raad van State het ‘vergunnen op krediet’ in het vizier. "Maar dat is net onze hele filosofie. We kunnen het stikstofbad niet eerst helemaal laten leeglopen voor we opnieuw vergunnen. We bouwen wel garanties voor een stikstofdaling in, zodat we kunnen blijven vergunnen. Maar de Raad ziet dat anders", aldus Vandaele. Hetzelfde met de kritiek op de impactscore. "Dat instrument is volgens ons wél onderbouwd", aldus de N-VA-fractieleider.

Hadden dit advies verwacht

Ook voor Steven Coenegrachts (Open Vld), mede-indiener van het voorstel, komt de kritiek van de Raad van State niet uit de lucht gevallen. "Dit advies hadden wij verwacht", klinkt het. "Wij maken een fundamenteel andere keuze dan de Raad van State. Wij zetten Vlaanderen niet op pauze. Wij kiezen ervoor om vergunningen wel nog te verlenen en innovatie en investeringen in werkgelegenheid toe te laten. Wat ons betreft kan dit decreet gestemd worden zoals ingediend", aldus Coenegrachts.

Vandaele lijkt op dezelfde lijn te zitten. Hij plant overleg met coalitiepartners Open Vld en cd&v op 23 januari. Vandaele lijkt aan te sturen op een snelle stemming van het decreet. "We gaan moeten zien waar we kunnen remediëren. Maar mogelijk kunnen we het op 24 januari al in de plenaire brengen", aldus Vandaele.

Het is ‘maar’ een advies

"Het is ook maar een advies van de Raad van State. Er bestaat ook zoiets als democratische besluitvorming", klinkt het. "Dit advies zal ons er niet van weerhouden verder te gaan op de ingeslagen weg".

Ook bij cd&v klinkt een gelijkaardig geluid. Volgens fractieleider Peter Van Rompuy houdt de Raad van State vast aan haar uiterst strenge lezing. "Wij volgen de Raad van State hierin niet. Dat betekent immers jarenlange totale stilstand in de vergunningenverlening", aldus Van Rompuy. Volgens de cd&v'er is het decreet "nodig om de vergunningenverlening terug vlot te trekken, zowel in de landbouw als in de hele economie".

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zei op 23 januari in radioprogramma De Ochtend op Radio 1 dat de Raad van State vraagt om "als het ware Vlaanderen tot stilstand te brengen. Daar kunnen we niet in meegaan. We moeten verduurzamen. Maar vandaag niets doen, is naar chaos gaan en rechtsonzekerheid creëren", zegt minister Brouns.

"Elke minuut dat we niets doen, is een verloren minuut voor de verduurzaming van onze economie, landbouw en natuur. We moeten iedereen de kans geven om verder te verduurzamen, dat is onze opdracht", stelt Brouns. Hij voegt daaraan toe dat hij denkt dat het bijgewerkte akkoord op 24 januari de goedkeuring kan krijgen in de plenaire vergadering van het Vlaamse Parlement.

Belga

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken