Franse Premier Attal belooft krachtinspanning voor landbouw
De Franse premier Gabriel Attal heeft vrijdagnamiddag 26 januari een boost voor de landbouw beloofd om de woede in de sector tegemoet te komen, onder meer door de verhoging van de prijs van rode diesel voor landbouwvoertuigen af te voeren en sancties te nemen tegen 3 bedrijven die de Egalim-wetten niet naleven.

De Egalim-wetten moeten de inkomsten van de boeren beschermen in het kader van onderhandelingen met de industriëlen en supermarkten. De komende dagen zal de regering 3 bedrijven die deze wetten niet naleven, ‘zwaar sanctioneren’, kondigde Attal in Montastruc-de-Salies aan, in het zuiden van Frankrijk, na dagen van boerenbetogingen en blokkades door landbouwers.
“We hebben beslist landbouw boven alles te plaatsen”, zei de premier. “Vandaag moet een nieuw hoofdstuk voor de landbouw geopend worden en dat hoofdstuk gaan we samen schrijven”, benadrukte de eerste minister. Met de intrekking van de verhoging van de tax op rode diesel voor landbouwvoertuigen, die tot 2030 geleidelijk zou stijgen, willigde hij een van de hoofdeisen van de betogers in, hoewel de verhoging in de begroting van 2024 was opgenomen.
Premier Attal beloofde ook een administratieve vereenvoudiging met 10 onmiddellijke ‘vereenvoudigingsmaatregelen’. Voorts verzet Frankrijk zich tegen de ondertekening van het omstreden Mercosur-handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse landen, verzekerde de regeringsleider. De Franse boeren zijn tegen het akkoord wegens het risico op oneerlijke concurrentie van Zuid-Amerikaanse producten.
Oproep om acties verder te zetten
De grootste landbouwersorganisaties van Frankrijk hebben beslist verder actie te voeren. Ze vinden de aankondigingen van de Franse premier Gabriel Attal onvoldoende.
Het grootste boerensyndicaat van Frankrijk, Fnsea, zei samen met de organisatie Jeunes Agriculteurs dat het niet overtuigd was. “Wat vanavond 26 januari gezegd is, tempert de woede niet, er is meer nodig”, zei de voorzitter van Fnsea, Arnaud Rousseau, op de televisie.
Hij vindt de verklaringen van de eerste minister ‘te weinig’. Ze lossen niet alle verwachtingen in, zei hij. De voorzitsters van de op één na grootste landbouwersorganisatie, Coordination rurale, waarschuwde dat de tractoren van haar leden ‘op de wegen’ zouden blijven. In heel Frankrijk waren vrijdag 26 januari volgens de boerenverenigingen 72.000 boeren op de been om actie te voeren.