Startpagina Actueel

Acties in de haven van Antwerpen en blokkade E40

Woensdagnamiddag 31 januari bleven de boeren acties uitvoeren op verschillende plaatsen in België. Zo protesteerden enkele tientallen boeren in de haven van Antwerpen en was de E40 de hele dag lang geblokkeerd.

Leestijd : 6 min

In de Waaslandhaven blokkeerden enkele tientallen tractors de R2. Zo waren de op- en afritten richting de Liefkenshoektunnel versperd. Richting Gent was dan weer de R2 zelf geblokkeerd aan Waaslandhaven-Noord. De files groeiden er snel aan. Vrachtwagens konden ook de grote site van Katoen Natie niet binnen of buiten, al ondervond het bedrijf zelf relatief weinig hinder.

Ook voor de Port of Antwerp-Bruges viel de actie al bij al mee. Om zeker te zijn dat er door mogelijks geblokkeerde sluizen geen schepen achterbleven op de Schelde, werden woensdagochtend wel preventief enkele boten geweerd. De af- en aanvoer van vrachtwagens naar de containerterminals verliep woensdag met enige vertraging.

Ondertussen zijn de barricades opgeheven en hebben de tractoren het Antwerps havengebied verlaten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil de schade die dinsdag tijdens het boerenprotest werd berokkend aan het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring verhalen op de verantwoordelijken. Tijdens het protest werd er brand gesticht, dat voor schade aan de weginfrastructuur heeft gezorgd. Voordat de snelweg open weer volledig open kon voor het verkeer, moest AWV die met spoed laten herstellen.

E40 richting Brussel versperd in Aalter

Woensdag was zowel het op- en afrittencomplex als de E40 ter hoogte van Aalter versperd door boerenblokkades. Behalve 1 rijstrook met een filterblokkade was de E40 versperd in beide richtingen. In Wetteren werd een kleinschaligere actie in de avond kort hervat, nadat die ‘s middags gepauzeerd was om op het eigen landbouwbedrijf te gaan werken.

Patrick Hoste, eerste schepen in Aalter maar ook zelf landbouwer, schatte dat er tot 500 tractoren aanwezig zijn op de actie in Aalter. “Maar de sfeer is rustig. De boeren zijn uiteraard boos omdat het verdienmodel niet correct is.”

De actievoerders lieten de auto's heel langzaam door. Ze vroegen aan bestuurders een flyer in ontvangst te nemen. Hier en daar was er een klein incident, zo waren er manifestanten die een auto eventjes heen en weer schudden, alvorens die werd doorgelaten. “Onze jonge gasten mogen dat niet doen”, geeft actievoerder Geert Vanhove toe in een video-interview met Belga. “We moeten hen een beetje temperen, maar ja, als er bestuurders zijn die moeilijk doen, dan stopt het met doorrijden. Er zit zo'n 10% mensen bij die moeilijk doen.”

De blokkade van de E40 ter hoogte van Aalter heeft heel dinsdag geduurd.
De blokkade van de E40 ter hoogte van Aalter heeft heel dinsdag geduurd. - Foto: Belga

Op de middenberm staken de landbouwers paletten in brand, met heel wat rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer kwam daardoor ook ter plaatse. Rond de middag kwam er een frietkraam aan wat er op wijst dat het de bedoeling is om nog even door te gaan met de actie. “Als het moet, gaan we door tot morgenavond, tot vrijdag of tot en met het weekend”, zo houdt Geert Vanhove alle opties open. De blokkade is ondertussen voorbij.

De redenen van de actie zijn velerlei. Wat vaak terugkomt, is de administratie die veel boeren boven het hoofd groeit, getuigt de West-Vlaamse spruitjesboer Marc Lootens: “Wij zijn als landbouwers niet genoeg geschoold om al die paperassen te kunnen bijhouden. Wij weten niet meer hoe we de boerenstiel nog verder kunnen uitoefenen.” Geert Lust vult aan: “Als we bij onze administratie iets fout doen, is de boete veel te groot. Die proporties zijn niet normaal.”

Dat ze met hun acties de werkende bevolking treffen en mensen in de problemen brengen, beseffen ze, maar “wat kunnen we anders doen?”, vraagt Geert Lust zich af. “Wij staan machteloos. Naar Brussel gaan we niet meer, dat heeft toen niks uitgehaald. Nu moeten we volhouden en hopen op een klein beetje respect van de publieke opinie.”

Toiletten voor vrachtwagens in Zeebrugge

De boeren die een blokkade hebben opgezet aan de haven van Zeebrugge hebben woensdag op de middag een deel vrachtwagens doorgelaten. Daarmee willen de actievoerders een toegeving doen naar de vrachtwagenchauffeurs die er al sinds gisteren vaststonden. P

Personenwagens worden doorgelaten, maar vrachtwagens staan massaal vast. In tussentijd hebben de stad Brugge en de haven van Zeebrugge voorzien in mobiele toiletten en voedsel voor gestrande vrachtwagenchauffeurs.

Halle houdt aan

De filterblokkades van protesterende landbouwers op de E19 in Halle ging onverminderd voort. Dat heeft burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) woensdagmiddag gemeld. Ook de E429 werd nog steeds geblokkeerd. Het is de derde dag op rij dat boeren protesteren in Halle tegen het landbouwbeleid van de verschillende regeringen.

De boeren stonden geparkeerd met hun tractoren op de Brusselse Binnenring (E19-R0), ter hoogte van de kruising met de E429, en op de Buitenring even verderop richting Eigenbraken en Waterloo. De oprit in Huizingen was afgesloten. Ook de E429 zelf werd in beide richtingen geblokkeerd.

De inwoners van Halle reageren gemengd op het boerenprotest, zegt de burgemeester. “Het is dubbel: enerzijds is er begrip, anderzijds is het al de derde dag dat er hinder is. Morgen (n.v.d.r. donderdag) volgt er wellicht nog een dag”, stelt hij. “De ergernis begint zich op te stapelen bij mensen die willen gaan werken of hun kinderen naar school willen kunnen brengen, lees ik op sociale media.”

Maandag begon de blokkade van de snelweg in Halle al.
Maandag begon de blokkade van de snelweg in Halle al. - Foto: Belga

Er zijn geen grote incidenten gebeurd de afgelopen dagen, al hebben boze landbouwers woensdagvoormiddag wel 2 vrachtwagenchauffeurs van Colruyt doen stoppen en hun opleggers, die leeg waren, doen loskoppelen. Dat gebeurde op de Ring ter hoogte van Essenbeek. “De opleggers staan nu nog steeds op de Ring”, vertelt Snoeck.

Colruyt bevestigt dat het incident heeft plaatsgevonden. “We kunnen enkel benadrukken dat we dit soort acties onaanvaardbaar vinden”, laat het bedrijf weten.

De stad Halle heeft intussen 2 verkeersmaatregelen genomen om de hinder mee op te vangen. Op de Nijvelsesteenweg (N28) is een parkeerverbod uitgevaardigd vanaf de Kasteelstraat tot het kruispunt met de autosnelweg, en de geplande werken aan de Sasbrug in Lembeek zijn uitgesteld. Zo kan het verkeer van de brug gebruik maken tijdens de blokkades.

Honderdtal boeren toegekomen aan Kampenhout-Sas

Een honderdtal boeren is woensdag omstreeks 17 uur toegekomen aan Kampenhout-Sas in Vlaams-Brabant. De boeren blokkeren de 2 rotondes, die de gewestwegen N21 en N26 met elkaar verbinden.

Het protest aan Kampenhout-Sas was dinsdag aangekondigd. De boeren verzamelden in Herent en Melsbroek, en reden zo in colonne naar de parking van de voormalige witloofveiling, vlak bij de rotondes. Van aan de parking kwamen ze in een lange slang toe op de 2 rotondes.

De N21, die Brussel met Haacht, Werchter en verderop Aarschot verbindt, en de N26, die tussen Leuven en Mechelen loopt, staan intussen helemaal vast. De gemeente Kampenhout heeft omleidingen voorzien voor het autoverkeer. Ook Kampenhouts burgemeester Kris Leaerts is aanwezig, en steunt de actie.

Tractoren blokkeren 2 rotondes in Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant.
Tractoren blokkeren 2 rotondes in Kampenhout-Sas, Vlaams-Brabant. - Foto: Belga

Kevin Bertens, een jonge landbouwer uit het naburige Perk, vond het belangrijk om zijn stem te laten horen. “Europa legt ons steeds strengere en onhaalbare regels op”, vindt hij. “Dat maakt ons werk niet meer leefbaar, terwijl we gewoon willen doen waar we goed in zijn, en dat is boeren.”

“Europa laat ons in de steek”, is ook te horen bij een andere landbouwer. “Maar als het gedaan is met de boeren, is het met iedereen gedaan.” De boeren hebben hun noodkreten kracht bijgezet door slogans op te hangen op hun voertuigen. Het gaat van 'Zonder boeren in het land, geen boodschappen in uw mand' tot 'Wij dienen om u te voeren spijs en drank, niettegenstaande krijgen wij stank voor dank'.

Afgezien van het afsteken van enkele vuurbommetjes, verloopt het protest rustig en gemoedelijk. Op 1 van de 2 rotondes is een vuur van paletten en houtstukken gemaakt. Er is een rijstrook vrijgehouden voor de hulpdiensten, en aan het busstation, dat zich tussen de 2 rotondes bevindt, worden hamburgers uitgedeeld.

Hoe lang het protest zal duren, is niet duidelijk. Sommige aanwezigen zeggen dat ze minstens tot 22 à 23 uur willen doorgaan, anderen benadrukken dat ze de avond zelf willen afwachten. Volgens Bertens zullen er ook de komende dagen, zoals verwacht, nog verdere acties volgen.

Aangekondigde blokkade van ring van Lier gestart

In Lier zijn boze landbouwers woensdagavond zoals aangekondigd gestart met een blokkade van de ring (R16). De lokale politie stelt dat er geen doorkomen meer aan is, en vraagt om de omgeving te vermijden.

Een groep tractoren heeft omstreeks 17:30 uur postgevat op het kruispunt van de R16 met de Aarschotsesteenweg, en intussen zijn ook de kruispunten met de Berlaarsesteenweg en Mechelsesteenweg bezet. De Lierse politie is ter plaatse om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, maar grijpt voorlopig niet hardhandig in. Aan omliggende zones is gevraagd om het verkeer richting Lier waar mogelijk om te leiden. Hoe lang de blokkade zal duren, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk zijn de actievoerders van plan om minstens enkele uren te blijven, klinkt het. De files op de ring en het lokale wegennet groeien snel aan.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken