Startpagina Actueel

Voorzichtige benadering tussen Europese leiders en landbouwsector: "Moment is gekomen om blokkades op te geven"

Na een vergadering met Europese landbouworganisaties op donderdag 1 februari zegt Commissievoorzitter von der Leyen aan de slag te zullen gaan met de administratieve complexiteit voor boeren. Voor premier De Croo is nu “het moment gekomen om blokkades op te geven”. Een vergadering tussen voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de FJA liep af op een sisser.

Leestijd : 4 min

Ongeveer 1.300 tractoren en enkele duizenden boeren verzamelden zich donderdag 1 februari in de hoofdstad en de Europese wijk om hun eisen te laten horen. De acievoerders willen onder andere eerlijke prijzen voor boeren, minder bureaucratie en meer flexibiliteit bij het toepassen van milieunormen, en een einde aan vrijhandelsovereenkomsten zoals Mercosur.

In het kader van die actiedag vonden er verschillende ontmoetingen plaats tussen EU-leiders en landbouworganisaties. Zo zaten vertegenwoordigers van de Europese landbouworganisatie COPA-COGECA en Ceja, de organisatie voor jonge boeren, samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) en de Nederlandse Eerste Minister in lopende zaken Mark Rutte.

‘Constructief en met goede intenties’

Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens was aanwezig tijdens deze vergadering. In een persbericht noemt de Boerenbond het gesprek ‘constructief en met goede intenties’. Zowel de Boerenbond als von der Leyen zelf in een tweet zeggen dat de Commissievoorzitter zich engageert om op korte termijn de administratieve complexiteit voor boeren terug te dringen. Tijdens De Ochtend op Radio 1 zei De Croo dat er verregaande voorstellen om die complexiteit te verminderen op tafel zullen liggen tijdens een volgende Europese landbouwtop op 26 februari.

“Maar daar mag het niet bij blijven,” aldus Lode Ceyssens. Voor de Boerenbond moet er structureel gesleuteld worden aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om de Europese voedselproductie een duurzame toekomst te bezorgen.

“Wij luisteren naar de Europese boeren. Zij kunnen rekenen op Europese steun”, zegt von der Leyen. “In de Strategische Dialoog gaan we verder in op de structurele uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.”

‘Engagement om samen te werken’

De Croo zei verder op Radio 1 dat nu ‘het moment is gekomen om de blokkades op te geven’. “Het signaal is gegeven. We hebben hen op federaal en op Europees niveau ontvangen. Vandaag doet de Vlaamse regering hetzelfde. Dat is een engagement om in de komende weken met hen te blijven samenwerken”, zei de Belgische premier.

De Croo wees op de stappen die al gezet zijn. Zo voert Europa de regel waarbij boeren 4% van hun akkerland braak moeten laten liggen voorlopig niet in. Ook gaat de Europese Commissie volgens hem met de voedselverwerking- en voedseldistributiesectoren in overleg over het gebrekkige inkomen van landbouwers. “Ik ben me zeer bewust over het feit dat de verwachting van de protesterende mensen is dat er op heel korte termijn oplossingen komen, maar sommige zaken zijn complex en hebben wat tijd nodig”, aldus De Croo.

Andere Europese meetings

Eurocommissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski zat diezelfde dag samen met Coldiretti, de grootste Italiaanse landbouworganisatie, FUGEA en Via Campesina. Die laatste vertegenwoordigt een reeks kleinere voedselproducenten.

“Het is toe te juichen dat Europese landbouwers de voorbije weken hun stem tot de top van het publieke debat verheven hebben”, schrijft Wojciechowski in een tweet op X. “Er is nu een krachtig en duurzaam politiek antwoord nodig. Als samenleving kunnen we ons voedsel, de mensen die het produceren en het land dat het produceert, niet langer onderwaarderen.”

Meeting loopt af op een sisser

Een andere vergadering met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR) kon de Franstalige federatie voor jonge landbouwers FJA niet sussen. Voorzitter Florian Poncelet verklaarde donderdag na afloop van de actiedag in Brussel dat ze hun acties zullen voortzetten en zich nu richten op de distributiecentra van warenhuisketens.

“We zijn erg teleurgesteld. Er is naar ons geluisterd, maar we hebben geen enkele reactie gekregen. Niets”, zei Poncelet. “Ze hebben 50 miljard euro voor Oekraïne gevonden, maar niet één miljard voor landbouw”, klaagde de jonge boer.

Ook Waalse landbouworganisatie FUGEA is ontevreden over het overleg met de EU-leiders. “De Europese Commissie was niet in staat om krachtige, concrete maatregelen aan te kondigen om tegemoet te komen aan onze belangrijke eis: eerlijke prijzen”, zegt FUGEA in een persbericht. “De eerste voorstellen van Ursula Von der Leyen weerspiegelen haar onbegrip voor de oorzaken van de woede van de boeren.” De organisatie zegt dat ze druk zullen blijven uitoefenen.

Volgens Poncelet was de actiedag in Brussel ‘goed verlopen’, zonder noemenswaardige incidenten. “Onze vastberadenheid is vanavond nog groter dan vanochtend”, besluit Poncelet. Tijdens de betoging kwamen actievoerders enkele malen kort in aanvaring met de politie.

Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken