Natuurbeheerplannen lezen wordt transparanter
Op korte termijn wordt een wetswijziging voorbereid die de transparantie bij de publieke consultatie van natuurbeheerplannen moet verbeteren. Daarmee hoopt Vlaams minister voor Leefmilieu Demir (N-VA) tegemoet te komen aan de kritiek over de manier waarop die consultatieronde verloopt.

De minister antwoordde dat op een schriftelijke vraag van 2 januari van volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) die de minister daarover al in de commissie Leefmilieu van 17 oktober 2023 aan de tand voelde.
Inzage door publiek
Commissielid De Roo herinnerde er aan dat een ontwerpnatuurbeheerplan van type 2, 3 of 4, dat ter goedkeuring wordt ingediend bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en door dit agentschap ontvankelijk en volledig verklaard is, gedurende 30 dagen voor consultatie door het publiek ter inzage moet gelegd worden. Tijdens die periode kunnen de ontwerpbeheerplannen ingekeken worden – digitaal of op papier – om eventuele bezwaren of opmerkingen in te dienen.
De Roo heeft weet van kritiek over de manier waarop die consultatieronde verloopt. Eigenaars en gebruikers met percelen die het voorwerp uitmaken van dit ontwerpplan worden volgens hem niet rechtstreeks op de hoogte gebracht van de publieke consultatie. Er is volgens het commissielid te weinig transparantie voor de indieners van bezwaar over de manier waarop hun bezwaren worden behandeld. Noch de goedgekeurde natuurbeheerplannen noch het verslag van de consultatie- en adviesronde worden volgens hem gepubliceerd op de website van het ANB.
In de wetgeving staat bovendien dat de indiener zorgt voor de aankondiging van de consultatie. Die aankondiging wordt bekend gemaakt in minstens één regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen of door middel van aanplakking.
Op 3 manieren
Minister Zuhal Demir deelde nu mee dat er snel een wetswijziging voorbereid wordt zodat de publieke consultatie van ontwerpnatuurbeheerplannen op alle 3 de beschreven wijzen moet worden bekendgemaakt. Het voorstel zit volgens de minister vervat in het Verzamelbesluit Faunabeheer dat op vrijdag 26 januari 2024 voor de tweede keer werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het ligt nu voor advies voor bij de Raad van State.
De minister wees er ook op dat er naast deze wettelijke verplichting sinds 2020 door het ANB op zijn website een up-to-date overzicht gegeven wordt van alle ontwerpnatuurbeheerplannen waarvoor de publieke consultaties lopen. Alle documenten kunnen daar ook worden geraadpleegd.
Relevante opmerkingen
Belanghebbenden hebben het recht om bezwaren en opmerkingen te formuleren. Op zijn vraag daarover antwoordde de minister aan De Roo dat het niet vereist is dat elk bezwaar of onderdeel van bezwaar afzonderlijk beantwoord of beoordeeld wordt. Dat is ook niet verplicht bij de beoordeling van de bezwaren op vergunningsaanvragen conform de rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het volstaat dat wordt aangegeven op welke elementen en argumenten de uiteindelijke beslissing steunt, ondanks de bezwaren. Dit impliceert dat desgevallend enkel de relevante opmerkingen beoordeeld moeten worden.
Na goedkeuring van het natuurbeheerplan kan het verslag van de consultatie- en adviesronde opgevraagd worden bij het ANB. Dat verslag wordt als bijlage toegevoegd aan het goedgekeurde natuurbeheerplan.
E-loket uitbouwen
In het voorjaar van 2023 werd een e-loket gelanceerd voor het indienen van natuurbeheerplannen.
Minister Demir: “Dit e-loket zal worden gebruikt voor de opmaak van natuurbeheerplannen en het goedkeuringstraject, inclusief de wettelijk voorziene adviezen en publieke consultatie.”
Ze voegt daar aan toe dat de eerste lancering een basisversie is, maar dat de mogelijkheid ingebouwd is om ook een leeslink te voorzien na goedkeuring.
In de loop van dit jaar wordt het e-loket verder uitgebouwd. Het is de bedoeling om in de toekomst alles ook digitaal te registreren. Daardoor worden er ook rechtstreeks antwoorden bezorgd aan de vraagsteller om op die manier transparantie te bieden. De goedgekeurde natuurbeheerplannen met de kaarten van de ligging zijn raadpleegbaar op Geopunt.