Startpagina Economie

Betere marges voor landbouwsector

De rendabiliteit in de landbouwsector is na enkele moeilijke jaren weer iets aan het verbeteren. Dat blijkt uit een analyse van de prijzen en de marges in de voedingskolom door het Prijzenobservatorium.

Leestijd : 1 min

De studie door het Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie werd voorgesteld aan de taskforce die in het leven werd geroepen na de boerenprotesten. Wat blijkt? Na enkele heel slechte jaren voor de landbouw, in 2020 en 2021, was 2022 een beter jaar qua rendabiliteit, en ook in 2023 lijken de marges te verbeteren. “Maar het is niet zo dat 2023 er nu bovenuit steekt qua rendabiliteit”, klinkt het bij de federale overheidsdienst. Het gaat bovendien om ramingen.

Tussen de verschillende landbouwsectoren zijn er bovendien verschillen. Zo was 2022 een beter jaar qua rendabiliteit voor de akkerbouwers, met dank aan onder meer de hogere graanprijzen. Idem voor de melkveesector, die kon profiteren van hogere melkprijzen. Sectoren als de fruitteelt en de varkenssector deden het in 2022 dan weer minder.

Nog uit de studie van het Prijzenobservatorium blijkt een stabilisering sinds april 2023 van de prijzen voor voeding op het niveau van zowel de detailhandel als de voedingsindustrie. Dalende prijzen voor voedingsgrondstoffen en energieprijzen lijken de rendabiliteit wat te hebben hersteld.

Belga

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken