Startpagina Pluimvee

Beleid van Weyts onder vuur vanwege reactie undercoverbeelden legbedrijf

Minister Ben Weyts (dierenwelzijn) werd in een debat met het Vlaams parlement hard aangevallen op zijn reactie op undercoverbeelden die dierenwelzijnsproblemen bij een pluimveehouderij zouden tonen. Weyts zei onder meer blij te zijn met undercoverbeelden, en dat “dit nu eenmaal het gezicht is van de geïndustrialiseerde landbouw.”

Leestijd : 3 min

Recent werd de Vlaamse landbouw opnieuw opgeschrikt door een dierenwelzijnskwestie. Dierrechtenorganisatie Animal Rights schoot al undercoverbeelden in de slachterijen in Tielt (varkens) en Izegem (runderen) en nu was de pluimveehouderij aan de beurt. Vergezeld door de camera’s van VTM werd ‘s nachts ingebroken bij een scharreleierenbedrijf in West-Vlaanderen. Op de beelden waren onder meer kaalgeplukte, zieke en dode dieren te zien.

Het bedrijf in kwestie was al eens eerder door de inspecteur aangesproken op gebrekkig dierenwelzijn. Verantwoordelijk minister Ben Weyts (N-VA) reageerde met afkeuring, maar zei ook dat de beelden passen bij een “geïndustrialiseerde landbouw.” Zijn reactie leverde een stevige discussie op in het Vlaams parlement.

Francesco Vanderjeugd van Open Vld zei vaak op het terrein te zijn en volgens hem hebben de getoonde beelden niks van doen met het gezicht van de geïndustrialiseerde landbouw. “Dit is een kaakslag voor de vele landbouwers die zeer veel investeringen hebben gedaan in verrijkte kooien en dergelijk”, aldus de liberaal. “Dit is een kaakslag waar we niet akkoord mee kunnen gaan.” Boeren begrijpen volgens Vanderjeugd vanuit een welbegrepen eigenbelang heel goed dat dieren goed verzorgd moeten worden.

Het stoort Vanderjeugd ook dat Weyts het opduiken van undercoverbeelden, geschoten tijdens een inbraak, toejuicht. Daarbij stelt Weyts ook dat als de consument een andere soort landbouw wil, hij zijn aankoopgedrag moet aanpassen. Daarmee schuift Weyts de verant-woordelijkheid inzake het uitvoeren van controle door naar de consument. Het feit dat dierenrechtenorganisaties zich genoodzaakt voelen om de wet te overtreden om beelden te schieten, toont volgens hem een gebrek aan vertrouwen in de administratie van Weyts.

Imagoschade

Ook Tinne Rombouts van CD&V vond de uitspraak van Weyts over de geïndustrialiseerde landbouw ook ongepast: “Zonder enig blozen brengt u daarmee een extra, ongelooflijke imagoschade toe aan die sector, die het niet verdient. Dit is niet correct”, aldus de christendemocraat. Ze nodigde in het debat Weyts uit om met haar op bezoek te gaan bij enkele bedrijven, om zo een fair beeld te krijgen.

Ze bekritiseerde de wens van Weyts om eisen bovenop de Europese norm te zetten. “U verwacht dat de Vlaamse landbouwers meer inspanningen doen dan wat Europa vraagt. Ik kan dat nog enigszins begrijpen, maar waar is dan uw transitieplan waarbij u bedrijven financieel ondersteunt om hun systeem om te bouwen zodat ze concurrentieel blijven in Europa?”

Weyts gaf in het debat toe dat er “enige nuance moet worden gemaakt bij de beelden.” Hij wil verdere stappen zetten op het vlak van dierenwelzijn in de sector, maar niet alleen in ruil voor cash. “Ik denk zelfs dat er commerciële opportuniteiten zijn voor de sector zelf en dat men stappen vooruit kan zetten inzake dierenwelzijn zonder dat men daarvoor eerst harde cash moet krijgen, zoals u suggereert.”

Jelle Engelbosch van N-VA, de partij van Weyts, zei niet verwonderd te zijn over de beelden. Hoewel de onderneming met een scharrelsysteem werkt, greep Engelbosch de gelegenheid toch aan om net als een jaar eerder te pleiten voor uitdoving van de kooisystemen. Volgens Engelbosch zijn de getoonde beelden geen beelden van de uitzondering, maar van de regel.

“Men ontkent de waarheid. Ik heb al een aantal van deze bedrijven bezocht. Als men 20.000 kippen op elkaar zet in een stal, dan zitten daar nu eenmaal dode kippen bij en dan heb je nu eenmaal kippen die vasthangen aan het kooiwerk. Dit is helaas, tot spijt van ons allen, gangbaar in de sector. Deze beelden kan men vandaag in elk legbedrijf maken.” Els Robeyns (sp·a) denkt dat de sector niet zelf tot meer dierenwelzijn komt. “Ik denk dat u bij de regeringsonderhandelingen hard hebt geijverd om dierenwelzijn niet toe te voegen aan de minister van Landbouw. Zonet is nog eens gebleken waarom het nodig is.” Ze roept op tot strengere wet- en regelgeving.

J.C.B

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken