Bio’Or op Libramont: “Markt vraagt meer lokaal geproduceerd biologisch kippenvlees”
Bio’Or, een Vlaamse producent van biologische veevoeders, staat straks opnieuw als exposant op de landbouwbeurs van Libramont. In dit artikel gaan we in op de geschiedenis en toekomst van het bedrijf en van de markt van biologisch (meng)voer.

Bio’Or werd als producent van biologisch veevoer ruim 13 jaar geleden opgericht door NV Cibus, een producent van conventionele diervoeders met vestigingen in Roeselare, Ieper en Poperinge. NV Cibus werd in 2019 overgenomen door Leievoeders om Leievoeders-Cibus te vormen. Twee jaar later verwierf Leievoeders-Cibus de meerderheid van de aandelen Bio’Or, maar een niet onbelangrijk percentage bleef in handen van de oorspronkelijke aandeelhouders.
De productie zat oorspronkelijk in Reningelst (Poperinge) en verhuisde na de overname naar de site van Cibus in Poperinge. De bedrijfsnaam Bio’Or werd indertijd gekozen met het vizier op de Waalse markt, die toen en vandaag nog steeds de belangrijkste afzetmarkt is voor biologisch veevoer.
Sinds de overname van zowat 5 jaar geleden is het verkochte volume verdubbeld. “In biologisch veevoer verkopen wij momenteel 13.000 tot 14.000 ton per jaar of ruim 1.000 ton per maand. Wij produceren mengvoer in standaardformules en op maat voor runderen, varkens, schapen en geiten, maar het grootste volume gaat naar braad- en legkippen. Geografisch gezien is Wallonië heel belangrijk voor ons, maar we leveren natuurlijk ook in Vlaanderen en in het noorden van Frankrijk”, vertelt Dries Ghekiere, directeur bij Bio’Or.
Derde jaar op rij op Libramont
Bio’Or is een relatief jong bedrijf, maar neemt dit jaar al voor de derde keer deel aan de Beurs van Libramont. “Als je Waalse klanten in de veeteelt wil bereiken, is Libramont een evidentie. Waalse veehouders komen zelden naar Gent of Brussel. Libramont is voor ons niet in de eerste plaats een evenement om te prospecteren naar nieuwe afnemers. Hoewel deze beurs altijd wel nieuwe contacten oplevert, is het nog belangrijker dat we onze bestaande klanten kunnen ontmoeten in een ongedwongen sfeer, om de banden aan te halen en te versterken. Er is dan eens tijd voor een gesprek, wat niet altijd lukt tijdens een werkbezoek of een telefoontje.” Ook het opbouwen van naamsbekendheid is voor Bio’Or een goede reden om deel te nemen aan de Waalse landbouwbeurs.
Bio’Or deelt zijn stand op Libramont met moederbedrijf Leievoeders, maar het initiatief voor de beursdeelname kwam van Bio’Or.
Op Libramont pakt het bedrijf uit Poperinge dit jaar uit met zijn kippenvoer. “Door de productie wat bij te sturen, zal ons kippenvoer vanaf september een nog meer homogene structuur hebben. De deeltjes in het voer zullen gelijkmatiger van grootte zijn, wat zal resulteren in een nog betere opname en gelijkmatigere inname van nutriënten.”
Vlaamse grond te duur voor bio
Wallonië is als biologische markt groter dan Vlaanderen. “Het is niet duidelijk waarom Wallonië daarin voor ligt op Vlaanderen. Misschien omdat zij een lange traditie hadden van buitenlopend vleesvee? De achterstand op Wallonië in Vlaanderen zal vermoedelijk moeilijk in te halen zijn. Voor biologische veeteelt heb je grond nodig, want buitenloop is een essentieel element in het biologische verhaal. En grond wordt in Vlaanderen in snel tempo duurder. Dat verklaart zeker voor een deel het verschil.”
Het stikstofdecreet en het vergunningenbeleid in Vlaanderen vormen eveneens een rem voor de biologische veeteelt. “Er staan in Vlaanderen genoeg ondernemers klaar die willen starten in of uitbreiden met biologische veeteelt of die willen omschakelen van conventioneel naar biologisch, maar zonder vergunningen voor nieuwe stallen is er niet veel mogelijk. In West-Vlaanderen hoor ik dat er varkenshouders zouden willen omschakelen naar kippen, al dan niet biologisch, maar administratief en inzake vergunningen is dat een lange lijdensweg. De vraag naar biologisch en conventioneel kippenvlees is er nochtans en die groeit zelfs nog in het aandeel van de totale vleesconsumptie. Aan afnemers van biologische eieren of biologisch kippenvlees is er geen gebrek. Waar er voor ons wel nieuwe klanten bij komen, in Wallonië en Frankrijk, zien we dat de schaal van de veeteeltbedrijven vergroot.”
Prijs van biologisch vee is stabieler
Een tweede ‘rem’ op het omschakelen van conventionele naar biologische veeteelt zijn de prijzen. “Na enkele moeilijke jaren kunnen de conventionele veehouders nu eindelijk opnieuw een mooie winst realiseren. Dat neemt de motivatie wat weg om om te schakelen naar bio. De biomarkt is echter vraaggedreven en daardoor veel stabieler, zodat omzet en winst heel voorspelbaar zijn. Dit kan op middellange termijn wel weer een pluspunt zijn voor de biologische productie.”
Ook in het leveren van ingrediënten voor het biologische veevoer van Bio’Or zijn Wallonië en Frankrijk belangrijker dan Vlaanderen. Het komt vaak aan op voldoende volumes van een constante kwaliteit. “Wij willen zo lokaal mogelijk aankopen, maar in Vlaanderen is er minder aanbod dan in het zuiden van het land en in Frankrijk. In onze eigen regio zien we heel wat biologische akkerbouwers die voor mengteelten kiezen. We begrijpen en respecteren die keuze, maar dat maakt het voor ons moeilijk om rechtstreeks bij die boeren te kopen. Het niet-gescheiden aanbieden van oogsten, het correct inschatten van de verhoudingen van de 2 teelten, het kunnen oogsten op het moment dat beide teelten perfect rijp zijn… Dat ligt allemaal niet voor de hand. Het is voor ons als bedrijf logistiek een hele uitdaging om daarmee om te gaan. Boeren die voor biologische mengteelt kiezen, kunnen hun oogst doorgaans het best inkuilen voor hun eigen vee.”
Consolidatiegolf is stilaan uitgeraasd
Bio’Or en moederbedrijf Leievoeders-Cibus vermoeden dat de consolidatiegolf in de veevoederproductie stilaan zal stilvallen. “De meeste overnames die men kon verwachten, die zijn nu wel achter de rug, al zullen er tegen 2030 zeker nog overnames en fusies gebeuren. Elke veevoederproducent in Vlaanderen en de omliggende regio’s blijft wel werken op een krimpende veeteeltmarkt. Met kleine marges zijn bepaalde volumes nodig om te kunnen blijven bestaan. Over het algemeen zie ik dat de biologische veeteelt in Vlaanderen en Wallonië in aantal dieren beter standhoudt dan de conventionele veeteelt. In de sector van het mengvoer leeft de verwachting dat het marktaandeel van bio nog kan en zal toenemen”, besluit Dries Ghekiere hoopvol.