Startpagina Milieu

Blue Deal-decreet goedgekeurd

Een meerderheid in het Vlaamse Parlement heeft op 28 februari het zogenaamde Blue Deal-decreet goedgekeurd. Met het decreet wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zorgen voor continuïteit in de aanpak van droogte en wateroverlast.

Leestijd : 1 min

Elke volgende Vlaamse regering zal 1 jaar na haar aantreden een Blue Deal met concrete investeringen moeten opmaken. Dat staat verankerd in het zogenaamde Blue Deal-decreet, dat definitief groen licht kreeg.

Tegen droogte en overstromingen

“De Blue Deal is ons antwoord op de aanpak van extreme weerssituaties in Vlaanderen en broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Dit laten doodbloeden na 1 legislatuur zou een historische vergissing zijn. We moeten de inspanningen volhouden, zeker met de klimaatverandering in het achterhoofd. Door dit decreet zal elke nieuwe Vlaamse regering een Blue Deal moeten maken en laten goedkeuren, met niet alleen doelstellingen, maar ook de financiering van maatregelen ervan”, zegt minister Demir.

Met het decreet wordt de Blue Deal gekoppeld aan de vijfjaarlijkse beleidscyclus van de Vlaamse regering. De Blue Deal wordt hierdoor een soort ‘legislatuurplan’ voor de volledige regeerperiode. Die legislatuurgebonden Blue Deal zal duidelijk doelstellingen bevatten om water maximaal vast te houden en duurzaam te gebruiken, maar uiteraard ook om de risico’s op waterschaarste én overstromingen te verminderen, inclusief de strategieën en maatregelen die daarvoor gehanteerd zullen worden.

FVDL

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken