Startpagina Actueel

EU bereikt akkoord over invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten

De lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn maandag 8 april tot een akkoord gekomen over strengere beperkingen op de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne. Dat meldt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Er komt wel geen bovengrens voor graan.

Leestijd : 2 min

Een bepaalde hoeveelheid eieren, gevogelte, suiker, maïs, haver, gries en honing mag in de Europese Unie tolvrij verkocht worden. Maar zodra die hoeveelheid bereikt is, gebaseerd op de gemiddelde invoer van de tweede helft van 2021, 2022 en 2023, gelden binnen de 2 weken weer douanerechten.

Tarwe blijft uitgesloten van de vernieuwde heffingen, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ook daarvoor maatregelen genomen worden. In de nieuwe regeling zal er ook meer rekening gehouden worden met marktverstoringen van individuele lidstaten, en niet enkel de markt van de hele EU. De vrijstelling van de douanerechten wordt in juni met een jaar verlengd, tot en met 5 juni 2025.

Strengere beperking door boerenprotesten

De Europese Unie verleent Kiev sinds 2022 vrijstelling van douanerechten om het land te steunen in zijn strijd tegen de Russische invaller. In maart waren de EU-lidstaten en het Europees Parlement het al eens geworden over de herinvoering van de invoerrechten op verschillende Oekraïense landbouwproducten, maar dat akkoord moest nog formeel worden goedgekeurd.

In landbouwmiddens klonk hier en daar echter gemor omdat de instroom van Oekraïense producten de lokale prijzen zouden drukken. De vrijstelling zou volgens tegenstanders ook zorgen voor ‘oneerlijke concurrentie’ omdat de Oekraïense landbouw niet aan dezelfde normen hoeft te voldoen als boeren in de EU. Onder invloed van de boerenprotesten hebben Frankrijk en Polen bij de andere lidstaten gepleit voor een strengere beperking op de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne. Vertegenwoordigers van het parlement zijn het daar nu ook mee eens geworden.

Diplomaten van de lidstaten hebben het nieuwe akkoord tussen de Raad (de lidstaten) en het Europees Parlement gisteren al goedgekeurd. Vandaag (9 april) zal de Handelscommissie van het Europees parlement het akkoord bespreken en waarschijnlijk goedkeuren. Om in juni in werking te kunnen gaan, zal de plenaire vergadering van het Europees parlement de tekst nog moeten goedkeuren op haar laatste vergadering voor de verkiezingen, eind april.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken