Startpagina Actueel

Eiwitstrategie op agenda van Europese landbouwministers in Genk

Op de informele Landbouwraad in Genk bespraken Europese landbouwministers en de Eurocommissaris voor Landbouw de strategie voor meer Europese autonomie op het vlak van eiwitten. “Europa is nog sterk afhankelijk van eiwitinvoer. Het is belangrijk dat we nadenken over instrumenten en concrete maatregelen om ons daarvan los te weken”, zei federaal minister van Landbouw David Clarinval.

Leestijd : 4 min

Na uitstappen naar een Belgische boerderij en een onderzoekscentrum voor de fruitteelt op maandag en een overleg met landbouworganisaties deze ochtend, zaten de Europese landbouwministers en de Commissie vandaag (9 april) samen in het Thor park in Genk. Belangrijkste punt op de agenda voor deze informele Landbouwraad was de langetermijnstrategie om een Europese eiwitautonomie te bekomen.

“Tijdens de informele landbouwraad van vandaag concentreren we ons op de open strategische autonomie van de EU op het gebied van eiwitten”, zei Eurocommissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski vooraf op X. “Onze discussie zal ingaan op een aantal cruciale kwesties: het verminderen van onze importafhankelijkheid, het versterken van de duurzaamheid en het waarborgen van de rol van vee in een circulaire economie.”

Het eiwitdebat vandaag kadert in een bredere discussie over voedselzekerheid en -autonomie. “Voedselsoevereiniteit in Europa is een belangrijke kwestie. We realiseren ons dat we sinds de situatie in Oekraïne voor energie en voedsel afhankelijk zijn van het buitenland”, aldus Belgisch federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR), die de informele Landbouwraad voorzat in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad. De Vlaamse minister van Landbouw viel hem daarin bij: “Voor mij is het heel belangrijk dat elke lidstaat, de EU en de volgende Commissie de landbouwsector erkennen als een strategische sector. Het is een debat over strategische autonomie, waarbij het heel belangrijk is om een voedselstrategie op Europees niveau te ontwikkelen”, zei Jo Brouns (cd&v) deze ochtend.

Eiwitproductie opschalen

Beslissingen werden niet genomen op de informele Landbouwraad. Eerder gaf het Landbouwministers en de Commissie de kans om ideeën uit te wisselen over strategieën om de eiwitproductie op te schalen. “Europa is nog sterk afhankelijk van eiwitinvoer. Ik denk dan vooral aan de invoer van soja”, zei Clarinval achteraf. Maar voor zowel de dierlijke als menselijke consumptie is Europa eigenlijk te afhankelijk voor zijn plantaardige eiwitbronnen van aimport. “Het is belangrijk dat we nadenken over instrumenten en concrete maatregelen om ons los te weken van dergelijke landen. Alle Europese ministers waren het daar mee eens.”

In de eerste plaats deed Wojciechowski tijdens de vergadering de plannen van de Commissie over de strategische aanpak voor eiwitten aan de ministers uit de doeken. “Het is aan de Commissie om de lat hoog te leggen om de productie van eiwitten te verhogen”, aldus Clarinval. “Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maakt het nu al mogelijk om dat te ondersteunen (n.v.d.r. via koppelsteun, ecoregelingen, ...), maar de lidstaten denken dat er meer en beter kan.” De gekoppelde steun moet volgens de lidstaten de ontwikkeling van de teelt van plantaardige eiwitten stimuleren in plaats van graangewassen.

Verder bespraken de ministers ook manieren om meer afzetmogelijkheden voor eiwitproducten te creëren, om de productie ervan winstgevender te maken. “Alles valt of staat met de consument. We moeten de hele lijn bekijken, van producent tot consument”, aldus Clarinval.

Hij benadrukte in zijn speech tijdens de persconferentie de noodzaak voor meer financiële steun voor innovatie. Clarinval ziet daarbij kansen in nieuwe genomische technieken om gewassen bijvoorbeeld duurzamer en klimaatbestendiger te maken. Door NGT’s zo nadrukkelijk te vernoemen, lijkt hij nog eens zijn steun voor een Europese versoepeling van de regelgeving daarrond uit te drukken, ook al zit het dossier momenteel vast in de Raad.

Gelijk speelveld voor boeren

Verschillende lidstaten zouden ook gewezen hebben dat er voldoende aandacht moet gaan naar een gelijk speelveld voor boeren bij het uitwerken van een eiwitstrategie. “Derde partijen moeten zich aan onze regels houden, zeker in de landbouwsector”, zei Clarinval. Vrijhandelsakkoorden, waar landbouwers tijdens de boerenprotesten vaak hun pijlen op richtten omdat die voor oneerlijke concurrentie zouden zorgen, werden dan ook besproken tijdens de informele Landbouwraad.

Sowieso denkt Eurocommissaris dat de invoer van eiwitten in Europa scheefgetrokken is. “23% van de eiwitten in Europa zijn afkomstig uit invoer. Als het gaat over eiwitten van hoge kwaliteit, springt het aandeel uit derde landen naar 66%, of zelfs 90% bij sojabonen. Dat creërt mogelijkheden om de productie in de EU op te schalen”, meent Wojciechowski.

Alternatieve eiwitbronnen, zoals algen en insecten, zouden ook de revue gepasseerd zijn bij de open discussie over de plaats van eiwitten in Europa. “In de maatschappij zijn hier nog veel vragen over”, besluit Clarinval.

Gemengde landbouw

De productie van eiwitten in de EU versterken is een prioriteit van het komend landbouwbeleid, zei Wojciechowski. Maar als het van hem afhangt, gebeurt dit door te focussen op gemengde landbouw, waarbij veetelers het voeder voor hun eigen dieren telen. Hij verwijst daarbij naar zijn bezoek aan een veebedrijf in Wallonië.

“Die boerderij toonde aan dat je op een duurzame manier rundvlees kan produceren, door die productie te baseren op eigen lokaal geteeld voedsel”, zei de Poolse landbouwcommissaris. “Dat is wat we in de Europese landbouw nodig hebben, complementariteit.”

Deze vorm van landbouw zou naar zijn mening ook aangemoedigd moeten worden, met bijvoorbeeld aangepaste beleidsinstrumenten. Wojciechowski sprak in maart al zijn steun uit voor meer aandacht voor gemengde landbouwbedrijven in de volgende versie van het GLB.

Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken