Startpagina Recht

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een natuurbeheerplan een hulpmiddel voor de langetermijnplanning van een stuk natuur en zorgt dit natuurbeheerplan ervoor dat het beheer zo georganiseerd wordt dat de biodiversiteit er alle kansen krijgt. Voor een terrein dat beheerd wordt of zal worden ten behoeve van het natuurbehoud kan dus een natuurbeheerplan worden opgemaakt.

Het wordt aangevraagd door de zogenaamde beheerder van een terrein. Dit is de eigenaar of mede-eigenaar, de houder van...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken