Startpagina Melkvee

Vreugdenhil publiceert voor het eerst Belgische melkprijs

Deze maand leveren de eerste Belgische melkveehouders aan Vreugdenhil Dairy Foods. Daarom publiceert het Nederlandse zuivelbedrijf voortaan elke maand ook een Belgische melkprijs.

Leestijd : 1 min

De Belgische melkprijs over voor 2024 is vastgesteld op 45,34 euro per 100 l. melk, zonder btw. De melkprijs (bij 1,3 miljoen liter, 4,30% vet en 3,50% eiwit) is inclusief duurzaamheidspremie en kwaliteitspremie, exclusief de inhoudingen voor MilkBE, Promotiefonds VLAM en Sanitair fonds Zuivel.

Zelfde prijs als in Nederland

De Nederlandse en Belgische melkprijs is bij Vreugdenhil gelijk. In beide landen ontvangen de leveranciers een kwaliteitspremie van max 1,50 euro/100 kg melk, een duurzaamheidspremie van max 0,60 euro/100 kg melk en de hoeveelheidstoeslag nav de hoeveelheid melk die geleverd wordt. Omdat vrijwel alle melkveehouders deze premies behalen, publiceert Vreugdenhil de melkprijs inclusief deze premies.

Geen weidemelkpremie

Het enige verschil is dat er bij Vreugdenhil in België geen weidemelkpremie wordt uitgekeerd, omdat de Belgische leveranciers in de meeste gevallen hun koeien niet weiden. Overige verschillen in de melkprijs tussen de Nederlandse en Belgische melkprijs zijn te wijten aan het berekenen van de melkprijs op basis van een andere geleverde hoeveelheid en andere gehaltes. Daarnaast zijn de inhoudingen op Belgische melk iets anders dan de bijdrage die over Nederlandse melk geheven wordt.

Vreugdenhil zoekt nog meer Vlaamse en Nederlandse melkveehouders die melk willen leveren voor de voedzame melkpoeders. Wie meer wil weten over Vreugdenhil Dairy Foods, kan hier nog eens het interview met CEO Albert de Groot herlezen.

FVDL

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken