Startpagina Veeteelt

Clarinval wil runderverkoop met Frankrijk vlot trekken

David Clarinval, federaal minister van Landbouw, werkt met zijn Franse collega Marc Fesneau aan het heropenen van de grenzen voor de handel in runderen. Hij hoopt binnenkort een doorbraak te realiseren voor de export naar Frankrijk voor alle Belgische runderen.

Leestijd : 1 min

Minister Clarinval (MR) kondigde de bilaterale gesprekken over de handel in runderen aan bij zijn bezoek aan de wekelijkse veemarkt in Ciney op 12 april. Hij wil de handel met Frankrijk terug op gang brengen, met inachtname van de sanitaire veiligheid.

Blauwtong

De handel in runderen tussen België en Frankrijk ligt stil vanwege de vaststelling van blauwtong serotype 3 in België. Vorig jaar werd in ons land op 5 plaatsen blauwtong vastgesteld, in oktober en november. Een grote uitbraak zoals in Nederland is uitgebleven, maar door het vaststellen van blauwtong in ons land geldt een exportverbod naar Frankrijk, delen van Duitsland en Italië.

Er zijn geen handelsproblemen met Nederland en met enkele Duitse deelstaten, omdat zij ook besmet zijn met blauwtong serotype 3. Op dit moment staat Frankrijk enkel het binnenbrengen van kalveren jonger dan 70 dagen toe, op voorwaarde dat ze 14 dagen behandeld zijn met een insecticide en een negatieve PCR-test hebben.

De nationale veehandelfederatie (FNCB) drong er op 19 december al bij de Europese Unie op aan om de traditionele Europese markten te heropenen voor de Belgische runderhandelaren.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken