Startpagina Onderwijs

VLTI Torhout: de nieuwe derde graad Land- en tuinbouw na de onderwijshervorming

Het VLTI biedt met aangepaste en nieuwe richtingen in de derde graad een toekomst voor gepassioneerde leerlingen die willen bijdragen aan duurzame land- en tuinbouw.

Leestijd : 3 min

In de tweede graad (3de en 4de jaar) maken de leerlingen een keuze voor een finaliteit en domein voor hun verdere studieloopbaan. De interesses in wetenschappen, milieu, planten en/of dieren brachten de leerlingen naar het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut.

Vier takken van dezelfde boom

De 4 interesses kan je vergelijken met 4 takken van dezelfde boom, stevig en sterk verankerd in onze school. De leerlingen kiezen voor Plant, dier en milieu of voor Plant-, dier- en milieutechnieken bij interesse in land- en/of tuinbouw. Bij een meer wetenschappelijke interesse kiezen ze voor Biotechnologische wetenschappen of voor Biotechnieken. Paardenhouderij kiezen de leerlingen bij een passie voor de paardenwereld.

Naarmate de leerlingen ouder worden en de overstap maken naar de derde graad (5de en 6de jaar), worden de vertakkingen van de boom fijnmaziger en wordt de specialisatie groter. De richtingen Plant, dier en milieu en Plant-, dier- en milieutechnieken splitsen zich verder in specifieke richtingen binnen het domein Land- en/of Tuinbouw.

Na de tweede graad Plant-, dier- en milieutechnieken (D&A-finaliteit)

  Tuinaanleg en -beheer De richting Tuinaanleg en -beheer is ideaal voor wie interesse heeft in een natuurwetenschappelijke, technische en polyvalent praktische agrarische vorming binnen de context van tuinaanleg en -beheer. Leerlingen leren alles over het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groene ruimten volgens agro-ecologische principes. Ze ontwikkelen vaardigheden in het plannen, coördineren en controleren van werkzaamheden.

Agrotechnieken dier Leerlingen voor wie dierlijke verzorging, huisvestiging, voeding en voederwinning, fokkerij en dierlijke productie van landbouwproductiedieren meer hun ding is, kunnen de richting Agrotechnieken dier volgen. In deze richting leer je volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes handelen en werken volgens de richtlijnen van een duurzame en rendabele dierlijke productie met kennis van sectorspecifieke wetgeving.

Een blokstage van 14 dagen (met mogelijkheid tot buitenlandse stage) biedt de nodige praktijkervaring in deze richtingen. Deze richtingen leiden leerlingen naar een professionele bachelor, naar een graduaatsopleiding of naar de arbeidsmarkt.

Leerlingen van het VLTI gingen op uitstap naar de Nationale Grasdag.
Leerlingen van het VLTI gingen op uitstap naar de Nationale Grasdag. - Foto: VLTI

Na de tweede graad Plant, dier en milieu (A-finaliteit)

Groenaanleg en -beheer De richting Groenaanleg en -beheer biedt de leerlingen een praktische agrarische vorming met focus op groenaanleg en groenbeheer. De leerlingen leren tuinen, parken en ander groene ruimte aanleggen en onderhouden. Deze opleiding richt zich op een duurzame bewerking van de natuur.

Plant en Milieu Voor wie vooral geïnteresseerd is in plantaardige productie, is de richting Plant en Milieu geschikt. Hier leren leerlingen alles over de verzorging van land- en tuinbouwteelten, met het oog op een economisch rendabele plantaardige productie. Duurzame bewerking van de natuur staat centraal, inclusief agro-ecologisch omgaan met de natuur. Leerlingen krijgen ook inzicht in het bedienen, besturen, onderhouden, afstellen en controleren van landbouwmachines.

Dier en milieu Is een praktisch agrarische vorming met focus op dierlijke verzorging, huisvesting, voeding en voederwinning, fokkerij en dierlijke producties van landbouwproductiedieren meer iets voor hen, dan kunnen de leerlingen terecht in de richting Dier en milieu. In deze richting leren ze volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes handelen. Ook het bedienen, besturen, onderhouden, afstellen en controleren van landbouwmachines staat mee centraal.

In de derde graad A-finaliteit nemen de stages en de praktijk een groot deel van de lestijden in beslag. Er is één dag per week stage en een blokstage van 14 dagen (met mogelijkheid tot buitenlandse stage). Deze richtingen leiden de leerlingen naar een aansluitend specialisatiejaar of naar de arbeidsmarkt.

Kwaliteitsvol landbouwonderwijs

Kortom, het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut biedt boeiende en praktijkgerichte opleidingen voor liefhebbers van het agrarische leven. We beseffen maar al te goed, en zeker de dag van vandaag, dat kwaliteitsvol land- en tuinbouwonderwijs noodzakelijk is. In onze school bieden we kwaliteitsvol landbouwonderwijs aan. Eind vorig schooljaar kreeg het VLTI een gunstig advies met voor landbouw een volledig groene score (volgens de verwachting) door de onderwijsdoorlichting. Dat was een mooie verdienste voor het ganse landbouwteam.

Silke Deschoemaeker (VLTI Torhout)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken