Startpagina Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.

Leestijd : 3 min

Dat steeds meer leerlingen die geen achtergrond hebben in de landbouw toch voor deze richting kiezen, reflecteert uiteraard de huidige situatie waarbij het aantal landbouwers helaas daalt. Dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Het is een enorme sterkte dat de landbouwrichting alsnog een toekomst kent en dat deze richting nieuwe jongeren aantrekt naar deze sector.

Veranderende klassamenstelling

We polsen even bij Victor Degroote hoe hij, als landbouwerszoon van een vleesvarkensbedrijf, deze veranderende klassamenstelling heeft ervaren. “In mijn klas zaten er verschillende leerlingen die niet uit de sector afkomstig waren, en die dus geen enkele voorkennis hadden. Toch vond ik het een voordeel dat ook zij in mijn klas zaten. Ik vond het leuk om hen mee te informeren over de sector. Deze leerlingen kozen dan ook heel bewust voor deze richting en waren heel leergierig en gemotiveerd. Ik denk daarom zeker dat de landbouwrichting nog steeds een toekomst heeft. Door de steeds veranderende en strengere wetgeving wordt de overname/opstart van een nieuw bedrijf door jonge mensen wellicht veel moeilijker. Ik denk echter dat zij wel aan de slag kunnen bij landbouwers die meer en meer een beroep doen op personeel, waarvoor dan uiteraard de nodige goed opgeleide werkkrachten nodig zijn.”

Het LTI blijft dan ook inzetten op de uitwerking van een sterke landbouwopleiding. Nog steeds trekt deze veel leerlingen aan; er is dus zeker geen dalende trend merkbaar.

Waarom kiezen leerlingen voor landbouwrichting en hoe zien zij de toekomst?

Victor Degroote studeerde in 2022 af op het LTI. Daarna volgde hij een 7e jaar Landbouwmechanisatie. Met deze bagage is hij nu aan de slag als onderhouds- en servicetechnieker bij Lely.

Oud-leerling Kyara Daenekint rondde in juni 2023 haar bacheloropleiding Landbouw succesvol af en is nu tewerkgesteld bij voeders Seurynck. Kyara was een van de leerlingen op het LTI die voor de richting Landbouw koos zonder enige voorkennis of achtergrond in de sector. “Als je genoeg gedreven bent, en het met volle goesting wil doen, is het zeker haalbaar om ook in de landbouwsector terecht te komen en een mooie job te vinden. Deze richting blijft dus zeker toekomst hebben. De kennis en vaardigheden die ik op het LTI heb geleerd, waren een goeie voorbereiding op mijn bacheloropleiding.”

Thibo Hessens, oud-leerling aan het LTI Oedelem, werkt nu bij het melkveebedrijf FarmFun Aalter.
Thibo Hessens, oud-leerling aan het LTI Oedelem, werkt nu bij het melkveebedrijf FarmFun Aalter. - Foto: LTI Oedelem

Ook Thibo Hessens kwam terecht in de landbouwsector, en wel dankzij zijn stage-ervaring die hij opdeed in het LTI. Thibo werkt, naast zijn andere job, bij het melkveebedrijf FarmFun Aalter. Daar neemt hij het landbouwgebeuren op zich: voederen, opvolging melkrobots, verzorging jongvee, landwerk... Sinds kort begeleidt hij ook de teambuildingactiviteiten die op het bedrijf worden georganiseerd.

Als niet-landbouwerszoon koos Thibo uit een intrinsieke grote interesse voor de landbouwstiel. Hij gelooft erin dat landbouw in Vlaanderen steeds een plaats zal kennen, gezien productie van lokale voeding altijd nodig zal zijn.

Deze motivatie horen we ook bij onze huidige leerlingen. De landbouwstiel is een stiel om trots op te zijn!

Emilie Snauwaert (LTI Oedelem)

Lees ook in Onderwijs

Toekomstige landbouwers aan hogeschool Vives vragende partij voor perspectief op lange termijn

Onderwijs Hogeschool Vives telt vandaag de dag bijna 1000 studenten Agro- en biotechnologie in Roeselare. Iets meer dan 200 van hen studeert in de bachelorrichtingen Agro-industrie, Algemene landbouw, Landbouwmechanisatie en het graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw. “Elk van onze studenten is vragende partij voor duidelijke regelgeving op lange termijn, zodat ze kunnen bouwen aan hun toekomst”, luidt het bij het docentenkorps.
Meer artikelen bekijken