Startpagina Pluimvee

Meer dierenwelzijn voor pluimvee komt met een kostprijs

AVEC, de Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries of de Europese sectorfederatie van de pluimveeverwerkers en -handel, heeft op 22 mei de resultaten gepubliceerd van een impactstudie voor de Better Chicken Commitment. Meer dierenwelzijn heeft een grote impact op het verbruik van water en veevoer en dus op de kostprijs.

Leestijd : 2 min

De Better Chicken Commitment (BCC), ook wel European Chicken Commitment of ECC genoemd, is een normenkader dat door dierenwelzijnsorganisaties wordt gepromoot. De normen van het ECC gaat verder dan die van de huidige Europese wetgeving. Tal van bedrijven in heel Europa, onder meer Danone, Kentucky Fried Chicken, Accor Hotels en Nestlé, hebben zich al aangesloten bij dit ECC, dat ingaat vanaf 2026. Het ECC bepaalt onder meer het gebruik van langzamer groeiende kippenrassen, een lagere bezettingsdichtheid en het gebruik van verrijkingshulpmiddelen.

De omschakeling naar ECC zou op vlak van dierenwelzijn mogelijk een verbetering bieden, maar AVEC wou de impact ervan op het milieu en de kippenvleesproductie zelf kunnen inschatten. Daarom liet de organisatie een uitgebreide en onafhankelijke impactstudie uitvoeren.

“Wat deze studie uniek maakt, is dat er gekeken wordt naar de impact per kg vlees en niet naar de impact per dier of per levend gewicht. Die andere studies geven niet de juiste impact op de markt weer, want wij verkopen vlees en geen dieren”, zegt Birthe Steenberg, secretaris-generaal van AVEC.

Meer emissies per kg kippenvlees

Bij een volledige omschakeling van de Europese pluimveesector naar ECC-normen zou de productiekost met 37,5% per kg vlees toenemen; zou het waterverbruik met 35,4% stijgen, wat neerkomt op een extra 12,44 miljoen m³ per jaar; zou het voederverbruik met 35,5% stijgen, wat neerkomt op 7,3 miljoen ton extra; zouden de broeikasgasemissies per kg geproduceerd vlees met 24,4% toenemen; en zou de totale vleesproductie in de bestaande kweekruimte met 44% dalen, waardoor het nodig zou zijn om 9.692 nieuwe pluimveestallen te bouwen, met een geschatte kostprijs van 8,24 miljard euro, om de huidige productieniveaus te handhaven.

Meer import?

De voorgestelde verbeteringen op vlak van dierenwelzijn zouden volgens AVEC leiden tot een enorme impact op vlak van economie en milieu, wat rechtstreeks zou leiden hogere prijzen. Hierdoor zou een groot deel van de consumenten geen kippenvlees meer kunnen kopen of zou de invoer uit derde landen met lagere dierenwelzijnsnormen drastisch toenemen.

Met de studie wil AVEC niet zeggen dat dierenwelzijn niet mag verbeteren, maar wel dat dit in balans gebeurt met de economische en ecologische duurzaamheid. AVEC benadrukt de nood aan alternatieve methoden om dierenwelzijn te verbeteren, aan de hand van output-gebaseerde dierenwelzijnsindicatoren, zonder onnodige financiële lasten op consumenten te leggen of milieuproblemen te verergeren.

“Als je weet dat de verwachting is dat in Europa de consumptie van pluimvee de komende 10 jaren nog zal stijgen, is het belangrijk dat de consument de keuze kan blijven maken voor ofwel kippenvlees dat aan hogere normen voldoet of voor standaard, betaalbaar kippenvlees”, besluit Gert-Jan Oplaat, voorzitter van AVEC.

AVEC

Lees ook in Pluimvee

Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023

Pluimvee DGZ publiceerde onlangs de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen voor 2023. Dat jaar voldeed België aan de Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij leghennen haalde België de doelstellingen niet.
Meer artikelen bekijken