Europese bedrijven vragen België om Natuurherstelwet goed te keuren
In een open brief gericht naar het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU en de Europese lidstaten vragen meer dan 70 bedrijven en bedrijfsorganisaties om alsnog de Natuurherstelwet op 17 juni goed te keuren. Dat meldt milieu-organisatie WWF op 29 mei.

Momenteel bevindt de Natuurherstelwet zich in een impasse: in de Raad van de EU kan geen gekwalificeerde meerderheid ervoor gevonden worden. Zo trokken Hongarije en Slovakije hun steun in. Maar ook België moet zich onthouden, omdat Vlaanderen gekant is tegen de wet. Het Belgisch presidentschap moest dan ook noodgedwongen de stemming van de wet van de agenda halen in maart.
Maar, mocht 1 lidstaat die nu tegen stemt of zich onthoudt, alsnog voor stemmen, geraakt de wet erdoor. Een volgende kans dient zich aan op 17 juni, wanneer Europese milieuministers terug samenkomen. Europese bedrijven en bedrijfsverenigingen dringen nu in een open brief aan bij het Belgisch voorzitterschap van de Raad om er werk van te maken: “Wij, de ondergetekende Belgische en Europese bedrijven en bedrijfsverenigingen, roepen het Belgische voorzitterschap van de Raad op om ervoor te zorgen dat de EU Natuurherstelwet, zoals overeengekomen door de medewetgevers in november 2023 en aangenomen door het Europees Parlement in februari 2024, met spoed wordt goedgekeurd.”
Per 1 euro investering, minstens 8 euro winst
“Goed ontworpen natuurpositief beleid zal nieuwe economische kansen creëren, emissies terugdringen, de veerkracht tegen klimaatrampen vergroten en de gezondheid wereldwijd verbeteren”, zegt Ursula Woodburn, directeur van het Europese kantoor van de CISL en de Corporate Leaders Group Europe. “Toonaangevende bedrijven en investeerders weten dat er geen tijd te verliezen is om ecosystemen te herstellen en grijpen de unieke kans die de Natuurherstelwet voor Europa biedt om leiderschap te tonen en haar eigen veerkracht en toekomstige economie te stimuleren.”
Zo vermelden de bedrijven in hun brief dat volgens een studie van de Europese Commissie voor elke euro dat geïnvesteerd wordt in natuurherstel, 8 tot 38 euro gewonnen kan worden. Die winst wordt gemaakt door ‘het beperken van de klimaatverandering, het voorkomen en verminderen van natuurrampen, een betere waterkwaliteit, schonere lucht, gezondere bodems en het stimuleren van het algehele welzijn van mensen’.
Ook de landbouwsector heeft te winnen bij de natuurherstelwet zegt de open brief. “Gezondere bodems, betrouwbare waterbehoud, overvloedige vispopulaties en een scala aan bestuivers zijn essentieel voor zowel de voedselproductie als het menselijk welzijn.”
“We worden geconfronteerd met een ecosysteemcrisis, die uiteindelijk een bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze planeet. Het is ieders plicht om de natuur en biodiversiteit te behouden en te herstellen. Om de biodiversiteitscrisis aan te pakken is de Natuurherstelwet cruciaal. Daarom roepen we het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op om ervoor te zorgen dat deze essentiële wet wordt aangenomen”, besluit Hans Stegelman, Groepsdirecteur Impact en Economie bij Triodos Bank.