In Nederland moet strenger opgetreden worden tegen het optillen van kippen aan de poten
In Nederland moet de minister (strenger) optreden tegen het optillen van kippen aan de poten bij transport naar het slachthuis. Dat werd op 4 juni beslist door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), de eindrechter in deze zaak.

De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wil dat de Nederlandse minister handhavend optreedt tegen bedrijven die kippen aan de poten optillen bij het vangen voor transport naar het slachthuis. Het CBb is van oordeel dat de (Nederlandse) Transportverordening dit optillen aan de poten verbiedt en oordeelt dat de minister hier tegen moet optreden.
Niet duidelijk genoeg omschreven
Het CBb stelt vast dat de Nederlandse minister weliswaar optreedt tegen deze praktijk, maar niet op de juiste manier. In de ‘lasten onder dwangsom’ die zijn opgelegd om het optillen van kippen aan de poten te voorkomen, was niet duidelijk genoeg omschreven hoe de bedrijven overtredingen in de toekomst precies moeten voorkomen.
Vastpakken is niet hetzelfde als optillen
Volgens de last was bijvoorbeeld ook het alleen vastpakken van kippen aan de poten verboden, terwijl de Europese regels enkel het optillen aan de poten verbieden.
Alle belangen afwegen
Ook is onvoldoende onderzoek gedaan naar alle belangen die meespelen bij de termijn die de bedrijven moeten krijgen om de overtredingen te beëindigen en bij de hoogte van de dwangsommen die zij moeten betalen als dat niet gebeurt. De belangen van het welzijn van de dieren hadden volgens het CBb duidelijk afgewogen moeten worden tegen de belangen van de pluimveesector. De Nederlandse minister moet tegen 15 augustus nieuwe besluiten nemen. Deze Nederlandse uitspraak is definitief. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak.
Sector is zwaar teleurgesteld
De Nederlandse pluimveefederatie Avined is zwaar teleurgesteld in de uitspraak en vindt dat die geen recht doet aan de professionele Nederlandse pluimveeketen. “Wereldwijd wordt pluimvee aan de poten gevangen. Dit gebeurt in Nederland ook, vanzelfsprekend met voldoende aandacht voor het welzijn van het dier. Door deze uitspraak wordt Nederland uitgesloten van deze werkwijze en komt daarmee op een eiland in Europa”, stelt Avined. De organisatie blijft zich inzetten voor een reëel overheidsbeleid en een level playing field in Europa en bestudeert de uitspraak.
Avined meldt voorts dat het CBb de aan enkele Nederlandse pluimveehouders en vangbedrijven opgelegde dwangsombesluiten heeft vernietigd. De dwangsombesluiten zijn onnauwkeurig geformuleerd en onvoldoende onderbouwd.
Vlaanderen
In Vlaanderen is ontslagnemend Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voorstander van het machinaal of ‘rechtop’ vangen van kippen, op basis van voorlopige resultaten van een vergelijkende test inzake vangmethodes.