Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023
DGZ publiceerde onlangs de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen voor 2023. Dat jaar voldeed België aan de Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij leghennen haalde België de doelstellingen niet.

De meest voorkomende serotype, of subtype, van Salmonella was Salmonella Paratyphi B var. Java bij vleeskippen en Salmonella Enteritidis bij leghennen. Bij geen enkele toom kalkoenen werd in 2023 Salmonella gedetecteerd bij de uitgangscontrole.
Fokpluimvee
Tijdens de opfokfase waren 3 tomen fokpluimvee positief voor een wettelijk bestreden serotype Salmonella in 2023, namelijk 2 tomen met Salmonella Virchow en een toom met Salmonella Infantis. Tijdens de productiefase waren 4 tomen positief voor een wettelijk te bestrijden serotype: 1 voor Salmonella Infantis en 3 voor Salmonella Enteritdis.
Leghennen
Bij leghennen kwam het aantal ziekten van de te bestrijden serotypen Salmonella (2,26%) boven de Europese doelstelling van maximaal 2%. Bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2023 gene tomen positief. Er waren wel 4 tomen positief bij de ingangscontrole van eendagskuikens. Het ging om 1 toom Salmonella Enteritidis en 3 tomen Salmonella Kedougou. In de productiefase waren 15 tomen leghennen positief voor Salmonella Enteritidis en 2 voor Salmonella Typhimurium. DGZ meldt dat die gevallen inclusief de monofasische variant waren.
Vleeskippen
Het percentage vleeskippentomen positief voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole steeg in 2023 lichtjes ten opzichte van 2022: van 0,15% naar 0,17%. Het aantal tomen met Salmonella Infantis is wel gedaald in 2023
Meer uitgebreide Salmonella-analyses in pluimvee kan je hier lezen.
DGZ biedt ondersteuning bij Salmonellaproblemen
Als je problemen hebt met Salmonella op je pluimveebedrijf, kan je je kandidaat stellen voor een van de lopende projecten van DGZ om komaf te maken met de bacterie.
In het project ‘Spoor de Salmonella-besmettingsbron op’ brengt DGZ aan de hand van een bemonsteringsprotocol de risicoplaatsen in je pluimveestal in kaart. Hierdoor kan Salmonella gerichter aangepakt worden.
De reiniging en ontsmetting van je pluimveestal wordt in het project ‘Coaching reiniging en ontsmetting’ aan de hand van een visuele score en een uitgebreide staalname van de pluimveestal en de omgeving beoordeeld. Met die resultaten kan je je aanpak van Salmonella optimaliseren.
Neem contact op met DGZ pluimveedierenarts Joke Van Raemdonck (joke.vanraemdonck@dgz.be of bel een van de DGZ helpdeskmedewerkers op 078 05 05 23 en vraag naar Joke).