Startpagina Mechanisatie

Philippe Muyters lanceert dronecluster EUKA

Op 21 februari 2017 stelde Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, de Vlaamse dronecluster EUKA voor aan het grote publiek. EUKA wil de drone-industrie in Vlaanderen op de kaart zetten. Ook de landbouw behoort tot de beoogde sectoren.

Leestijd : 2 min

De vzw werd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen erkend als Innovatief Bedrijvennetwerk. Minister Muyters is dan ook erg positief: “Het is fantastisch dat EUKA bottom-up gegroeid is. De drone-industrie is een nieuwe, opkomende industrie. Het is nu aan EUKA om zich te professionaliseren en de hype te verzilveren. Er zijn nog heel wat uitdagingen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze manier van werken voor enorme hefbomen zal zorgen.”

32993634236_2943955bc1_o

“We moeten de ambitie hebben om dronegebruikers en -aanbieders samen te brengen, hen samen te laten werken, ervaringen te laten delen en hen te laten streven naar een voortdurend verbeteringsproces. EUKA is daarvoor het ideale platform”, klinkt het enthousiast bij EUKA-voorzitter Tom Willemen van Groep Willemen.

En voor de landbouw?

EUKA werkt met acht community’s. Eén daarvan is landbouw. “Die werkgroep zit momenteel in de opstartfase. Boerenbond en Innovatiesteunpunt zijn lid, maar ook IMEC en VITO, die zich eerder bezighouden met de technische kant. Samen bekijken we welke technologie er voorhanden is, hoe en waar we die het beste kunnen inzetten, en wat er bijgestuurd moet worden aan de wetgeving”, legt Mark Vanlook, clustermanager bij EUKA, uit.

33035314745_6e1fecf8b5_o

“We plannen dit jaar nog een event waarop we landbouwbedrijven uitnodigen om kennis te maken met de technologie. Daar voorzien we getuigenissen van gebruikers uit het buitenland, demo’s met drones en natuurlijk voldoende gelegenheid om te netwerken”, vervolgt de heer Vanlook. Daarnaast wil de landbouwwerkgroep vooral innovatieprojecten opzetten. “We hopen landbouwbedrijven te vinden die mee willen investeren en innoveren met ons”, klinkt zijn warme oproep.

Meer informatie bekomt u op de website van EUKA. Over drones en andere smart farming technieken leest u meer in het precisielandbouwdossier, deze week in Landbouwleven.

D.C.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken