Proefveldbezoek BASF: start tijdig versteviging en ziektebestrijding in granen
BASF ontving onlangs haar Belgische relaties tijdens het jaarlijkse proefplatform op de Grand Marcha-boerderij in Pont-à-Celles (provincie Henegouwen). Daarbij kwamen onder meer het verstevigen van gerst en tarwe, de onkruidbestrijding in bieten, grassenbestrijding en een correct gebruik van bentazon aan bod.

Gewasadviseur Michiel Hubau raadde aan om in gerst en tarwe bij groeizaam weer zo vroeg mogelijk te verstevigen met Prodax, Medax Max of Percival, om de stengelbasis en wortelontwikkeling te verbeteren en om zo de plant ook weerbaarder te maken voor stress. In gerst kan dat vanaf het eersteknoopstadium, in tarwe vanaf het einde van de uitstoeling of vanaf het begin van het oprichten. Het voorbije jaar was met ramularia, dwergroest en netvlekken heel zwaar qua ziektedruk. Revysol scoort in gerst sterk tegen ramularia. “Je kan deze ziekte pas aan zijn zwarte puntjes herkennen naar het einde van de teelt, vandaar dat je die in je tweede ziektebestrijding aanpakt”, adviseerde Hubau.
Bruine en gele roest counteren
Gele en bruine roest werd dit jaar al heel vroeg geconstateerd. “Bruine roest nam daarbij wel eens de bovenhand op gele roest en septoria”, zei gewasadviseur Dirk Butaye. “Revysol is de beste triazool op het vlak van nawerking, met zowel een preventieve als curatieve werking op roesten en septoria. Qua nawerking moet je in wezen een beroep doen op SDHI’s, maar bepaalde hebben niet meer de werking die ze in het verleden hadden. Revysol kan sterk bijdragen tot die nawerking.” Het ras Bergamo bleek gevoelig voor bruine roest en septoria, terwijl Donovan helemaal ten onder ging aan bruine roest. Zwartwitte puntjes in witbruine vlekken op de bladeren wijzen op septoria.
Hubau adviseerde om het voorlaatste en laatste blad zo snel mogelijk te beschermen en om niet te wachten tot de aar uit is. Om gele roest aan te pakken, heb je minstens 3 behandelingen nodig. “Vroeg genoeg beginnen, op tijd terugkeren en je laatste blad tijdig behandelen, is de boodschap”, aldus Dirk Butaye. “Bij blijvend natte omstandigheden is een extra fusariumbespuiting bij de bloei een optie. Respecteer je intervallen van maximum 3 weken. Ook Comet New of Magnum (als T0 of partner) kan je helpen bij de bestrijding.” Volgend jaar lanceert BASF het nieuwe fungicide Navura, dat sterk scoort tegen fusarium, septoria en roesten.
Onkruidbestrijding in bieten
In een onkruidbestrijdingsproef in suikerbieten doken vooral kamille en kruiskruid op. Het herbicide Kezuro, dat de actieve stoffen quinmerac en metamitron bevat, heeft een meerwaarde tegen schermbloemigen, klaproos, kleefkruid, ereprijs en zwarte nachtschade. Je kan het het best in vooropkomst inzetten, maar ook in naopkomst ter vervanging van Goltix aan een totale dosis van 3,5 l/ha. Tanaris kan je in vochtige omstandigheden vanaf het tweebladstadium inzetten. Het heeft een meerwaarde tegen kamille in deze proef, maar ook tegen dezelfde onkruiden die Kezuro aanpakt. Conviso One combineren met Kezuro of met Tanaris (tegen ereprijs en resistente klaproos) zijn ook mogelijke opties.
Grassenmiddelen
In een grassenbestrijdingsproef toonde BASF de werking van Focus Plus tegen raaigras en opslag van granen aan. “Naast de dosis is het tijdstip waar-op je het middel toedient belangrijk. Onderschat ook de toegevoegde waarde van uitvloeiers en andere hulpmiddelen niet”, stelde Hubau. “Door bijvoorbeeld ammoniumsulfaat toe te voegen, wordt de hardheid van het water opgevangen, maar blijft ook het bladoppervlak langer vochtig, waardoor het middel beter kan penetreren. Gebruik minstens 1 l/ha Focus Plus, gecombineerd met de uitvloeier Dash 1 l/ha. ’s Ochtends spuiten, als de relatieve vochtigheid het hoogst is, is de beste optie voor een goed resultaat.”
Correct bentazongebruik
Door te hoge concentraties van de actieve stof bentazon (Basagran SG en Corum SG) in grond- en oppervlaktewater mag je deze stof sinds begin dit jaar enkel nog in erwten en bonen gebruiken, en dus niet meer in bijvoorbeeld uien. “Iedereen moet zich bewust zijn van de spelregels”, zei Dirk Butaye. “Bentazon mag je niet gebruiken op ‘gevoelige’ bodems. Dat zijn bodems met een organischekoolstofgehalte dat kleiner of gelijk is aan 1% in de bouwvoor, met een grondwatertafel van minder dan of gelijk aan 1 m ten opzichte van het maaiveld of met karstisch gesteente op een diepte van minder dan of gelijk aan 1 m ten opzichte van het bodemoppervlak. Ook op percelen die in een waterwingebied liggen mag je bentazon niet gebruiken. Respecteer ook een bufferzone van 5 m ten opzichte van het oppervlaktewater en gebruik jaarlijks maximum 960 g/ha.
Percelen met gevoelige bodems kan je registreren door ze te selecteren op de kaart (zie www.agro.basf.be/nl, doorklikken op tabblad ‘Basagran SG/Corum’). Kom je op een rood perceel terecht, dan kan je niet registreren en kan je geen bentazon aankopen. Bij een blauw perceel kan je een pdf downloaden waarmee je bij je distributeur bentazon kan aankopen. Het voorziene gebruik moet je ook bij de overheid melden via e-mail. Pas daarna kan je de bespuiting uitvoeren. Hou je aan deze regels, zo niet zal de erkenning van bentazon worden ingetrokken.”
Gebruik je terbutylazine, voorzie dan een grasbufferstrook van 20 m breed ten opzichte van opper-vlaktewater die je niet mag behandelen. Alle producten die terbuthylazin bevatten, kan je op hetzelfde perceel maar 1 keer om de 3 jaar gebruiken, aan een maximale dosering van 750 g/ha. Verder moet je een wachttermijn respecteren tussen de behandeling en het zaaien of planten van een volggewas.
Onkruidenproef
Een klassieke onkruidenproef (met een opvallende aantasting van kruiskruid) toonde het werkings-spectrum van herbiciden in voor- en naopkomst. Frontier Elite 1,4 l/ha + Stomp Aqua 2,5 l/ha bleek daarbij een quasi perfecte combinatie. Ook maïsmiddel Akris deed het goed. In aardappelen en groenten toonde Stomp Aqua in combinatie met Challenge zijn meerwaarde. Voeg je daar nog Centium aan toe, dan is dat (mits dosisaanpassingen) een mooi schema in wortelen of erwten.
Plaagbestrijding in aardappelen
Voor een succesvolle plaagbestrijding in aardappelen adviseerde Michiel Hubau om zoveel mogelijk werkingsmechanismen slim met elkaar te combineren en te alterneren. “Respecteer ook de FRAC-regels. Uit een doorspuitproef bleek dat Zampro en Enervin SC, dankzij hun unieke werkingswijze, de ideale tankmixpartner (met Revus, Shirlan…) zijn tegen phytophthora. Belanty, Dynergy en Velary zorgen voor een uitstekende bestrijding van alternaria in aardappelen en hebben ook een nevenwerking tegen zwarte spikkel en botrytis. Start daarbij met een solotriazool (zoals in Belanty, Dynergy en Velary) en wissel af met producten die ook een ander werkingsmechanisme bevatten.” Belanty, Dynergy en Velary kan je ook inzetten tegen ziekten in suikerbieten en koolzaad.