Varkensurine wordt groene energie
Op een boerderij in Flobecq (provincie Henegouwen) is een proefopstelling gebouwd om urine van varkens via elektrokatalyse om te zetten in waterstof. Dat hebben de gemeente Flobecq en het onderzoekscentrum Materia Nova aangekondigd. Zij werken samen met onder meer de universiteit van Bergen. Via het proces zou het varkensbedrijf zijn CO2-uitstoot met een vijfde kunnen verminderen.

De proefopstelling kadert in het project ‘Urgent’ (URine to GrEen hydrogeN and ferTilizers). Dat heeft als doel groene energie op te wekken op basis van vloeibaar organisch afval dat in boerderijen wordt verzameld. Het proces werd al in het laboratorium getest met synthetische urine en wordt nu in reële omstandigheden onderzocht.
Elektrokatalyse biedt voordelen
Concreet wordt de urine uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in waterstof en andere bruikbare producten, zoals gezuiverd, niet-drinkbaar water en natuurlijke meststoffen. Elektrokatalyse gebruikt minder energie dan de klassieke elektrolyse en er komt geen CO2 bij vrij, luidt het. Het vaste gedeelte van de mest kan worden gebruikt om er biomethaan van te maken.
Lagere CO2-uitstoot
De varkens op de Henegouwse boerderij produceren jaarlijks 650.000 l urine. Daarmee zou elk jaar bijna 30 ton groene waterstof kunnen worden geproduceerd, voldoende om de CO2-uitstoot van het varkensbedrijf met een vijfde te verminderen. Gelijkaardige installaties zouden op ongeveer 500 boerderijen in Wallonië kunnen komen.