Startpagina Varkens

Varkensurine wordt groene energie

Op een boerderij in Flobecq (provincie Henegouwen) is een proefopstelling gebouwd om urine van varkens via elektrokatalyse om te zetten in waterstof. Dat hebben de gemeente Flobecq en het onderzoekscentrum Materia Nova aangekondigd. Zij werken samen met onder meer de universiteit van Bergen. Via het proces zou het varkensbedrijf zijn CO2-uitstoot met een vijfde kunnen verminderen.

De proefopstelling kadert in het project ‘Urgent’ (URine to GrEen hydrogeN and ferTilizers). Dat heeft als doel groene energie op te wekken op basis van vloeibaar organisch afval dat in boerderijen wordt verzameld. Het proces werd al in het laboratorium getest met synthetische urine en wordt nu in reële omstandigheden onderzocht.

Elektrokatalyse biedt voordelen

Concreet wordt de urine uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Optimaliseren van voederopname, groeiprestaties en uniformiteit

Varkens In het Unipig-onderzoeksproject gaan ILVO en KU Leuven op zoek naar strategieën om de uniformiteit tussen dieren in eenzelfde productieronde te verhogen. Uit 2 recente proeven blijkt dat het bijkomend aanbieden van nat snoepvoeder in een vertrouwde kom bovenop speenvoeder in een standaardvoederbak de voederopname tijdens de eerste week na het spenen verhoogt.
Meer artikelen bekijken