Startpagina Zomerreeks

Zomerreeks: Op kamp bij Boer Steven

Tijdens de zomer trekken heel wat gezinnen eropuit, maar ook jeugdbewegingen gaan in deze periode op kamp. Van Scouts en Chiro tot KSA, veel groepen zoeken een weide waar ze zonder zorgen hun tenten kunnen opslaan. Boer Steven heeft een akkerbouwbedrijf met hoeveverkoop in Sint-Laureins en verwelkomt samen met zijn gezin elk jaar verschillende jeugdbewegingen op zijn boerderij.

Leestijd : 3 min

Steven Van Hyfte is de vierde generatie op deze boerderij midden in het krekengebied tussen Sint-Laureins, Gent en Brugge. Het bedrijf evolueerde van vleesvee naar een puur akkerbouwbedrijf, met specialisatie in aardappelen en bijhorende hoeveverkoop. Steven nam de helft van het bedrijf over in 2012 en zit sinds 2018 voltijds aan het roer. Dat is ook het jaar waarin de hoeveautomaat werd ingehuldigd.

Gezonde bodem

Het teeltplan bestaat onder andere uit aardappelen, baktarwe, suikerbieten en wintergerst. “Maar of we nu willen of niet, ook perceelsranden maken een groot deel uit van ons areaal”, vertelt Steven. Door onze ligging langs veel kleine waterlopen moeten we immers zo’n 7% van onze grond teeltvrij houden.” Steven staat binnen de sector bekend als een liefhebber van een gezonde bodem en gebruikt zoveel mogelijk stalmest om die kwaliteit verder te verbeteren.

Inclusieve Lammetjesdag

Ook Stevens vrouw Lisa is een bezige bij. Hun oudste dochter Janne is een kindje met extra zorgnoden en het koppel wil er alles aan doen om haar optimaal te ondersteunen. Voor het tweede jaar op rij werd er in het voorjaar dus een Lammetjesdag georganiseerd op de boerderij. “De naam is bedoeld om een breed publiek aan te trekken dat onze lammetjes wil zien, maar de onderliggende motivatie is om een event te organiseren waarop mensen met een beperking aangepaste infrastructuur vinden”, vertelt Lisa.

Steven en Lisa  organiseerden dit  voorjaar de tweede inclusieve  Lammetjesdag.
Steven en Lisa organiseerden dit voorjaar de tweede inclusieve Lammetjesdag. - Foto: Gerben Steyaert

“Het kunnen verschonen van grotere kinderen of volwassenen is bijvoorbeeld op veel openbare plekken geen optie, maar het kan perfect met een aangepaste toiletruimte of een verplaatsbare ‘container’ die hierop voorzien is.” De Lammetjesdag was een groot succes en zorgde ervoor dat mensen met en zonder beperking elkaar konden ontmoeten in een ontspannen sfeer op de boerderij.

De Lammetjesdag was een groot succes en zorgde ervoor dat mensen met en zonder beperking elkaar konden ontmoeten in een ontspannen sfeer op de boerderij.
De Lammetjesdag was een groot succes en zorgde ervoor dat mensen met en zonder beperking elkaar konden ontmoeten in een ontspannen sfeer op de boerderij. - Foto: Gerben Steyaert

Jeugdbewegingen welkom

De Lammetjesdag is echter niet het enige moment waarop deze boerderij de deuren opent. De kampweide langs de loodsen doet al 4 jaar dienst als kampterrein voor jeugdbewegingen die op zoek zijn naar een unieke locatie en een inkijk in de landbouwsector. Lisa was zelf heel actief in de KLJ en voelt zich erg verbonden met jeugdbewegingen. “We vinden het fijn om hun de ruimte te geven om hun kamp te organiseren en om tegelijk het verhaal van de landbouw wat dichterbij te brengen”, klinkt het. “Het is voor ons ook heel inspirerend om de activiteiten te zien die ze op poten zetten. Om 5 uur ’s ochtends opstaan om de zonsopgang te zien, waarom hadden wij daar nog nooit aan gedacht?”

Permanent grasland

Steven en Lisa zorgen wel voor duidelijke regels. Zo moet het afval elke dag opgeruimd worden, zodat het niet kan wegvliegen, en mag er geen hout van palletten gebruikt worden op het kampvuur, om nagels in de weide te vermijden. “Sommige groepen vinden het een fijne activiteit om wat te helpen op de boerderij, bijvoorbeeld bij het inhalen van het stro. Zo hebben er al een aantal kinderen hun totem behaald. Dat is fijn, maar het is zeker geen verplichting”, vertelt Steven.

Jammer genoeg zal de kampweide in 2025 amper groepen kunnen huisvesten, want ze moet omgeploegd worden.
Jammer genoeg zal de kampweide in 2025 amper groepen kunnen huisvesten, want ze moet omgeploegd worden. - Foto: Boer Steven

Jammer genoeg zal de weide in 2025 amper groepen kunnen huisvesten, want ze moet omgeploegd worden. “Anders wordt het permanent grasland en dat willen we vermijden”, klinkt het. “Het is jammer, maar de wetgeving is streng.”

Nele Kempeneers (Pennenvrucht)

Lees ook in Zomerreeks

Zomerreeks: Een dutje in een kalverhutje

Zomerreeks We zijn op de ‘Stapkenshoeve’ in Herenthout, het melkveebedrijf waar Raf en Bieke Van Mol - Verstappen meer doen dan hun 150 koeien melken. Veel meer, want je kan er niet alleen terecht voor teambuildingactiviteiten, voor opvang van zorggasten, maar ook voor een wel heel originele overnachting. Maak kennis met het ‘Kalverdutje’.
Meer artikelen bekijken