Edito: Teeltrendement is meer dan een ras kiezen
Menig landbouwer buigt zich in deze periode over het vraagstuk welk graanras hij komend najaar moet uitzaaien. Gelijk heeft hij om dit niet onbezonnen te doen. Toch is het welslagen van een teelt meer dan het juiste ras kiezen.

Gelukkig kunnen we in Vlaanderen als hulp bij het maken van een rassenkeuze terugvallen op landbouwcentra die samen met praktijkpartners proefveldonderzoek verrichten naar de prestaties van rassen. Wij hebben de ervaring dat het hier om gedreven mensen gaat die degelijk werk verrichten. Helaas maken de specifieke weers- en/of seizoensomstandigheden het niet steeds makkelijk om tot eensluidende resultaten te komen. Ondanks de talrijke goede bedoelingen blijft de natuur meester op het veld.
Een belangrijke nuance is dat er niet echt één ras uitspringt. In de ‘tabellen’ staat er wel een ras bovenaan. Statistisch bekeken moeten we hier eigenlijk spreken over ‘groepen’ die gelijkwaardige prestaties halen die onderling niet significant verschillend zijn.
De marketingmachine bij zaadleveranciers draait op volle toeren en allemaal komen ze met hun ‘nummer 1-ras’ op de proppen. We begrijpen de tactiek die de handel hier aan de dag legt. Je moet immers opvallen om in de aandacht te lopen... en dat kan met een topprestatie. Daarna moet de landbouwer wel enige ‘filter’ bovenhalen om naast de marketingsaus die erover wordt gelegd nog te zien wat voor hem nuttig is.
Al jaren horen we bij de landbouwcentra het advies om naar de meerjarige resultaten te kijken die in jouw regio behaald worden op jouw grondsoort. Bij de rassenresultaten worden ook de teeltmaatregelen gegeven. Kijk of deze overeenstemmen met jouw intenties of teel je liever intensiever of extensiever? Je kan inderdaad het verkeerde ras kiezen voor jouw bedrijf, maar we hopen als vakpers toch bij te dragen om sneller het juiste ras te kiezen.
Eens de rassen gekozen, begint de rest: zaaidichtheid en -tijdstip, gevolgd door het bepalen van de nodige teelthandelingen, zoals de insecten- en onkruidbestrijding, maar ook het inschatten van bemesting en oogstmoment. Nogmaals merken we op dat de klimatologische omstandigheden een enorme impact hebben op het finale resultaat. Dat zagen we het afgelopen jaar nog maar eens. Wees als landbouwer in de zomer van 2025 dan ook niet teleurgesteld als jouw uitgezaaide ras dan toch niet op nummer 1 staat. Na de juiste rassenkeuze kan er immers zoveel mislopen dat je zelf niet in de hand hebt, zodanig dat jouw ras deze plaats niet behaalt. Dat mag misschien ook wel niet het streven op zich zijn van de landbouwer. Die moet verder durven kijken en de eigenheden van zijn bedrijfsvoering vooropstellen.
Als laatste goedbedoelde raad geven we het standaardadvies van menig voorlichter mee: kies voor risicospreiding door meerdere rassen uit te zaaien én probeer eens een nieuwe variëteit.