Edito: Lokaal worden kleine belangen grote belangen
De laatste rechte lijn is ingezet voor de provinciale en lokale verkiezingen. An sich hebben de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen een ‘groter’ belang voor de bevolking. Veelal is een lokale beslissing veel ingrijpender voor de burger, ook voor de plaatselijke land- en tuinbouwers.

Wanneer er verkiezingen naderbij komen, wordt het beleid onder de loep genomen. We zagen dit in de eerste jaarhelft tijdens de partijcampagnes voor de verkiezingen van 9 juni. Sinds enkele weken gebeurt dit tevens op lokaal vlak.
Ligt het lang beloofde fietspad er al? Worden de bermen voldoende onderhouden? Is het gemeenteschooltje er nog? Voel je je (on)veilig? Sta je achter die geplande fusie met de buurgemeente? Bij de lokale verkiezingen spelen heel andere belangen dan op hogere beleidsniveaus. Zeker in meer landelijke gemeenten is de nabijheid van zowel de burgemeester als de schepenen en gemeenteraadsleden erg groot. Het lokale verenigingsleven, de horeca en middenstand spelen er dikwijls een grote rol. Je leeft in elkaars nabijheid: de kinderen gaan naar dezelfde school, je neemt dezelfde bus, de loketbediende is je buur en je zit in dezelfde vereniging als je wijkagent.
Land- en tuinbouwers spelen ook een belangrijke rol in die plattelandsgemeenschap. Niet alleen bepalen hun akkers en bedrijven voor een groot deel het landelijke uitzicht tussen de dorpskernen, vaak zorgen ze voor heel wat noodzakelijke hand- en spandiensten bij kleine en grotere feestjes. De plaatselijke kleuters krijgen dikwijls voor het eerst een koe te zien bij de lokale boer of ze leren er hoe groentjes op hun bord komen.
Voor land- en tuinbouwers is het sowieso wel belangrijk wie in het lokale bestuur zit. Heel wat vergunningen worden immers op dat niveau onder de loep genomen. Zoals recente studies duidelijk maakten, beschikken lokale besturen bovendien over heel wat landbouwgrond. Laat nu net de beschikbaarheid van grond vandaag de dag een heikel punt zijn. Ook het al dan niet instemmen met controversiële natuurbeheerplannen speelde de voorbije maanden een grote rol voor heel wat boeren.
De lokale lijsten zijn dikwijls combinaties van diverse partijen, met veelal unieke namen. Een goed zicht hebben op de partijprogramma’s is dus ook bij deze verkiezingen een must. Een ding is zeker: op zondagavond 13 oktober zullen heel wat (nieuwe) politici met klamme handjes de verkiezingsuitslag afwachten. Wie de meeste stemmen behaalt, is aan zet. Hopelijk kijkt die partij ook met de juiste bril naar de landbouw…