Officiële prijskamp merries en jaarling- hengsten van VFBT (Sint-Pieters-Leeuw)
Op 29 september organiseerden de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) hun officiële prijskamp voor merries en jaarlinghengsten in Sint-Pieters-Leeuw.

Bij een nostalgisch mooie maar eerder frisse herfstzon konden we stipt op tijd beginnen met jureren.
Verloop van de prijskamp
We beperken ons in het overzicht hieronder tot de winnaar of winnares van de categorie en de merrie (of hengst voor de jaarlingen) die de tweede plaats behaalde.
In de grote maat won Mozes van ’t Groeneveld (v. Milo van Luchteren) overtuigend met zijn bijna perfect type (mag echter niet langer zijn) en goede gangen. Hij stond op goede sterke voeten en oogde zuiver. Emiel van de Zandgroeve (v. Baziel van de Maalderij) is een groenere hengst met een mooi sprekend hoofd. Hij mocht meer acties hebben achter in draf.
Jaarlingmerries In de kleine maat merries geboren in 2023 mocht Fen van ’t Rietenhof (v. Rubben van ’t Langhof) het vaandel dragen. Ondanks een minder mooi hoofd was ze goed van type qua hals, schouder en vooral zeer goed middenstuk. Ze stond gefundeerd op sterke voeten, zuivere benen die ze en plus zeer correct en vlot gebruikte. Stalgenote Vera van ’t Rietenhof (v. Rubben) is groener met hetzelfde hoofd als Fen, maar was vrouwelijk en goed geproportioneerd.
Er waren veel deelneemsters in de grote maat merries 2023. Alice d’Elewijt (v. Milan van het Rijkelhof) presenteerde zich als eerste en stond die plaats niet meer af. Ze had een zeer mooi hoofd, hals en schouder, een sterkte rug en aansluitend een zeer mooie achterhand. De zuiverheid van de benen en bewegingen waren goed. Tweede werd Lieke van de Kesseldijk (v. Daniel van de Vendoorn), een zeer mooie moderne merrie die ribdiepte miste. Ze had 4 goed geplaatste zuivere benen die ze goed gebruikte.
Merries 2022 Er was één reeks bij de merries geboren in 2022. De bekende It’s me van ’t Rietenhof (v. Jim van ’t Roetaart) had een zeer aansprekend hoofd. Haar hals en schouder waren een klein minpuntje. Haar goede voeten en de vooral achteraan extra gangen maakten het plaatje compleet, waardoor ze de winnares werd. Stalgenote Esmé van ’t Rietenhof (v. Hero van de Maaskanthoeve) was een ruimere merrie met overschot, die mooi sprekende oortjes had, een sterke koffer en een mooi kruis. Ze stond op goede voeten en bewoog goed.
Merries 2021 De eerste plaats was voor Lieke van ’t Rietenhof (v. Codex van Waardzicht), een merrie met weinig fouten die niet vetter mocht zijn. Ondanks geen overvloed van voeten bewoog ze super soepel en correct. Ella van Vollezele (v. Matteo van ’t Rietenhof) was een merrie met zeer veel fokeigenschappen. Ze bewoog goed, vooral in draf. Haar minpuntje waren de sprongen. Elodie van ’t Rietenhof (v. Gamin van de Lindehoef) was een merrie die vrouwelijkheid miste. Ze had goede voeten en bewoog vooral achter zeer goed.
Merries 2020 Er waren 4 deelnemers bij de merries geboren in 2020. De winnares werd Greta van ’t Grootveld (v. Max van het Kleindal), een bruine merrie met veel rasadel zoals vroeger. Ze had veel eigenschappen mee van grootvader Rob van Sternoven en had bovendien de zuiverste beenscores in haar reeks. Ze had ook supergangen. Lorence van ’t Rietenhof (v. Codex van Waardzicht) had ondanks haar grote oren een mooi hoofd. Ze had een sterke rug en goed verdiep. Haar kruis was goed en ze had 4 mooi geplaatste benen die ze correct en soepel gebruikte. Haar minpunten waren een te korte hals en rechte schouder.
Merries geboren in 2018 en 2017 De eerste plaats was voor Karo van ’t Rietenhof (v. Jim van de Fonteine), een sierlijke vrouwelijke merrie die correct en soepel bewoog. Ze stond op zeer goede voeten. Laura van de Paashoef (v. Gilles van de Molenput) behaalde dezelfde puntenscore, maar oogde door haar hoofd en hals wat minder vrouwelijk. Ze had een sterke rug en ruim verdiep. Haar kruis en broekspieren waren zeer goed. Ze had goede voeten en perfect geplaatste benen en bewoog heel correct en soepel.
Merries geboren in 2016 en 2015 Collet van ’t Sparrenhof (v. Matteo van ’t Rietenhof) kennen we van haar zeer vrouwelijke verschijning en merkwaardige gangen. Haar voeten konden vooraan beter. Ze stond opgetrokken tijdens deze prijskamp, maar had de beste beenscores en behaalde daarom de eerste plaats. Stalgenote Elza van Vollezele (v. Matteo) stond op haar best. Ze miste de sierlijkheid in hals, schouder en kruis van Collet, maar had betere voeten. Ze bewoog ook correct en soepel. Collet werd later op de dag door een ander jurykorps ook uitgeroepen tot Provinciaal kampioene – eigendom Dominique Van Riet.
Merries geboren in 2014 en 2013 Freya van ’t Bos (v. Mathador van de Bouwhoeve) had een prachtige bovenlijn en verdiep en werd de winnares in deze categorie. Haar voorbeen was heel goed qua voeten en vorm, haar achterbeen was iets te veel geplooid. Ze had correcte soepele gangen met heel veel actie vanuit de achterhand.
Merries geboren in 2010 Melissa d’ Elewijt (v. Tinus van Aardenhof), had een zeer mooi hoofd, maar haar lange hals miste een laatste puntje sierlijkheid. Ze was lang genoeg en had een zeer goed kruis met de bijpassende broekspieren en 4 extrazuiver ogende benen, die ze nog soepel en correct wist te gebruiken.
Merries met nakomelingen Vera van ’t Sparrenhof was de koningin van de dag qua voorkomen. Ze oogde nog zeer zuiver op haar 4 zeer goed geplaatste benen. Ze was een lust voor het oog. Ze werd gevolgd door 4 merries.
Keuring dekhengsten
Bij de dekhengsten goed te keuren voor seizoen 2025, waren er 2 kandidaten: Souvenir van Strijtem van Vlaams-Brabant en Zoro van Gaasbeek van Vlaams Brabant. Beide werden vlot goedgekeurd, waarvan Souvenir voor het leven.
Internationaal veulenkampioenschap van KMBT
Aan de voorzijde van de dreef vond het jaarlijks internationaal veulenkampioenschap plaats. Met 10 deelnemers per land werd het een mooie prijskamp:
Kampioen Nederland: Mila van Hooidonk (v. Sam van de Kloosterdreef) – eig. comb. Rovers en Wijlaars.
Kampioen Frankrijk: Oree du Rond Buisson (v. Hardi van de Ronewijk) – eig. Hubert Dupire.
Kampioen België: Bamako van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren) – eig. Luc en Ignaece Imschoot.
Internationaal kampioen: Bamako van de Boterhoeve