Startpagina Veeteelt

Is een diervrije periode nuttig of noodzakelijk?

Het is voor erfbetreders niet altijd mogelijk om tussen de bezoeken aan veehouderijen (voldoende) tijd te laten. Een diervrije periode hanteren, is zeker nuttig, maar andere bioveiligheidsmaatregelen blijken belangrijker.

Een ‘diervrije periode’, ook bekend onder de diersoortspecifieke ‘varkensvrije periode’ of ‘pluimveevrije periode’, is een bioveiligheidsmaatregel waarbij een veehouder de toegang voor personeel en bezoekers beperkt voor een periode van 12-72 uur na hun contact met andere dieren van dezelfde soort. Deze diervrije periode geldt ook na hun contact met andere diersoorten die vatbaar zijn voor dezelfde ziektes als die op de boerderij worden gehouden.

Via deze maatregel zou de veehouder het risico op ziekte-insleep via mensen die mogelijk na contact met...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken