Startpagina Veeteelt

Brouns wil gecoördineerde aanpak blauwtongvirus

Het blauwtongvirus heeft een serieuze impact op de veestapel in Vlaanderen. Er zijn niet alleen de dieren die gestorven zijn door het virus en de vaccinatiekosten voor de veehouder. Op termijn vreest men ook voor gevolgen als onvruchtbaarheid, vroeggeboorte en verminderde melkproductie.

In de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement van 6 november stelden volksvertegenwoordigers Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Arnout Coel (N-VA) bevoegd minister Jo Brouns (cd&v) daarover een aantal vragen. Ze hadden bedenkingen bij de vaststelling dat er in Wallonië 17 miljoen euro wordt uitgetrokken om de landbouwers en andere slachtoffers van het blauwtongvirus te vergoeden. In Vlaanderen bestaat dat niet. De vraagstellers gingen niet voorbij aan het risico dat de vergoeding in Wallonië de poort openzet voor valse aangiftes.

Omdat er...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken