Startpagina Tuin

Hogent onderzocht 3 jaar lang de Vlaamse gazons

Steeds meer mensen vormen een stukje van hun gazon om tot een bloemenweide of bloemrijk grasland. Maar klopt het dat je door minder te maaien vanzelf een mooi bloemrijk grasland krijgt in je tuin? De resultaten van het burgeronderzoek ‘FlowerPower De Tuin’ laten zien dat er vaak meer nodig is.

Leestijd : 2 min

Om te onderzoeken wat nu de beste manier is om een bloemrijk grasland in de tuin te krijgen, lanceerde Hogent in 2022 het burgeronderzoek ‘FlowerPower De Tuin’. Drie jaar lang experimenteerden 492 burgerwetenschappers met 3 proefvlakken hun gazon.

Het eindrapport van het project is ondertussen beschikbaar en hier staan enkele opvallende resultaten in.

Overbemesting en bloemen

Uit bodemstalen die werden genomen in de deelnemende tuinen, bleek dat de meeste gazonbodems erg veel fosfor bevatten. Het ‘gemiddeld’ Vlaams gazon is dus overbemest. Dit maakt het in veel tuinen moeilijk om een grasland op de lange termijn bloemrijk te houden zonder dat het weer vergrast – tenminste zonder het juiste beheer. Een maaibeurt in mei kan helpen om vergrassing tegen te gaan.

In 1/5de van de tuinen stond geen enkele bloem in het proefvlak waarin enkel minder gemaaid werd, zelfs niet na 3 jaar. Inzaaien tussen het gazon hielp in sommige tuinen om sneller bloemen te krijgen. De bloemrijkste resultaten zagen de onderzoekers in het proefvlak waar eerst de graszode werd verwijderd en dan werd ingezaaid.

Biodiversiteit en zadenmengsels

Een bloemrijk grasland in de tuin kan de basis vormen voor heel wat biodiversiteit. Hoe meer soorten er bloeiden in de proefvlakken, hoe meer soorten bloembezoekers er werden waargenomen. Het omliggende landschap speelde hierin geen rol. Zowel in een stadstuin als op het platteland kan je de bloembezoekers een handje helpen door een bloemrijk graslandje aan te leggen.

Uit een grootschalige bevraging leerden de onderzoekers dat veel Vlamingen niet noodzakelijk een traditioneel gazon verkiezen. Gazons met bloemen zijn vaak favoriet, en vooral paarse bloemen worden mooi gevonden door tuineigenaren. De onderzoekers pleiten wel voor het gebruik van inheemse zaden om bloembezoekers te ondersteunen. Uit de bevraging blijkt dat veel Vlamingen inheemse mengsels even mooi vinden als zadenmengsels met veel uitheemse soorten.

De bevindingen van dit project zijn waardevol voor iedereen met een tuin. Veel mensen zijn bezorgd om het verlies aan biodiversiteit dat we op wereldschaal zien. Uit dit onderzoek blijkt dat zelfs een klein stukje bloemrijk grasland in de tuin de basis kan vormen voor heel wat biodiversiteit. Bovendien hoef je van je tuin daarom geen wildernis te maken. Netjes beheerde graslanden zijn zowel biodivers als esthetisch aantrekkelijk.

Het eindrapport van dit project biedt ook praktische handvaten om zelf aan de slag te gaan. Tot slot werden er gratis lespakketten ontwikkeld voor zowel lager als secundair onderwijs.

Hogent/TD

Lees ook in Tuin

Goed pootgoed en de juiste rassenkeuze zijn essentieel

Tuin Wie over enkele maanden 'nieuwe patatjes' wil oogsten, moet eerst en vooral op zoek naar pootgoed. Echt dringend is het nog niet, maar wie graag een specifiek aardappelras teelt, kan maar beter niet te lang wachten om een bezoek te brengen aan het tuincentrum of de zaad- en plantgoedhandel. En hoewel het nog enkele weken te vroeg is om met de teelt van aardappelen te beginnen – behalve voor de echte primeurjagers – kan nu al wel gestart worden met het voorkiemen van het pootgoed.
Meer artikelen bekijken